Skip to main content

Κορωνοϊός: Υπέρ αδυνάτων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο του Πάνου Καρασαββίδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Του Πάνου Καρασαββίδη*

«καὶ πῶς οὐ δεινόν ἐστι νῦν μὲν κατηγορεῖν ὡς διὰ πολλὴν εὐπορίαν ἐξ ἴσου δύναμαι συνεῖναι τοῖς πλουσιωτάτοις,» Λυσίας, Υπέρ Αδυνάτου

Μετάφραση : Και όμως πώς δεν είναι φοβερό τώρα μεν να με κατηγορεί λέγοντας ότι για την μεγάλη μου ευπορία δύναμαι να συναναστρέφομαι ως ίσος προς ίσους τους πλουσιότατους.

Λυσίας, Υπέρ Αδυνάτου

Ακριβώς λοιπόν σε  αυτή τη φάση βρίσκεται και η Κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει τις ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως εύπορες, γιατί μπορούν και συναναστρέφονται με τους πολύ πλούσιους(μεγάλες επιχειρήσεις), ενώ προεκλογικά ομολογούσε ότι είναι εξασθενημένες οικονομικά και θα τις στηρίξει.

Το θέμα είναι όμως ότι η στάση της όπως φαίνεται να διαμορφώνεται στη μετά covid-19 εποχή δείχνει ότι τις εξαιρεί από τα μεγάλα της σχέδια, κυρίως αυτά της άμεσης χρηματοδότησης, θέτοντας όρια και παραμέτρους που θα τις στείλουν σε βέβαιο κλείσιμο. Φυσικά και πρέπει να βοηθηθούν όλοι με όρους οριζόντιους, αλλά και κάθετους, αρκεί αυτό όμως να συμβεί. Μέχρι στιγμής πάντως, ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για μια πρώτη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία έκλεισαν πρώτα (17 Μαρτίου) παρόλα αυτά δεν έχει καταβληθεί το επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η εικόνα σχετικά με την προκαταβολή φόρου, το φόρο επιτηδεύματος και την καταβολή τρεχουσών δόσεων, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.

Ακριβώς λοιπόν αυτό το κλίμα ανασφάλειας εξωθεί τις δημιουργούμενες τάσεις σε μαζικά κλεισίματα καταστημάτων. Και όλα αυτά σωρευτικά θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο κλεισίματος επιχειρήσεων, ίσως και μεγαλύτερο από αυτόν στην αρχή της κρίσης με εκτόξευση της ανεργίας, μείωση εσόδων του κράτους και βύθιση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι μείζον θέμα να αντιληφθεί η κυβέρνηση το συντομότερο ότι οι κλάδοι αυτοί την στήριξαν προεκλογικά, καθώς είχαν ήδη δοκιμαστεί από την ακραία φορολογία και την ιδεοληψία της αριστεράς που τους αντιμετώπιζε εκ προοιμίου ως κλέφτες και να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα με ορίζοντα μέχρι και τα τέλη του 2020.

*Ο Πάνος Καρασαββίδης είναι μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ της Ένωσης Εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης.