Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Εστίαση: Στόλισαν τα καταστήματά τους και ας είναι κλειστά

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων επιχειρήσεις εστίασης, φαρμακεία, ακόμη και είσοδοι πολυκατοικιών- Ψητοπωλείο έβαλε κούκλες στα τραπέζια αντί για πελάτες

Να ξορκίσουν τον κορωνοϊό επιχειρούν επιχειρηματίες της εστίασης, που παρά το γεγονός πως τα καταστήματά τους θα παραμείνουν κλειστά για το επόμενο διάστημα, με θολό το τοπίο για το ποτέ και ποια θα πάρουν το πράσινο φως για να επαναλειτουργήσουν, τα στόλισαν εορταστικά βάζοντας τα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η ανάγκη για μια πόλη φωτεινή, ζωντανή, παρά την ανησυχία και την κατήφεια που επικρατεί, ώθησε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, σε πείσμα των καιρών, να φωταγωγήσουν, ή να φωτίσουν με λαμπιόνια τις εισόδους των καταστημάτων τους ακόμη και ναι στολίσουν δέντρα σε εξωτερικούς χώρους. Δημοφιλή και όχι μόνον εστιατόρια και bar στην καρδιά της πόλης έβαλαν τα γιορτινά τους την ώρα που ο κλάδος της εστίασης περνά δύσκολα και όλοι φοβούνται για το επερχόμενο τσουνάμι λουκέτων το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την καινούργια χρονιά.

 

Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες bar σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους πενιχρούς τζίρους, στόλισαν τις εισόδους τους για να γίνουν περισσότερο θελκτικά, και ακολουθούν την τακτική του take away, όπως και στο πρώτο lockdown, που είχε επιλέγει από μικρή μερίδα επιχειρηματιών.

Ευρηματικός ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, βλέποντας άδεια τα τραπεζοκαθίσματα του, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, έντυσε κούκλες βιτρίνας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε μαγαζιά ένδυσης, μετατρέποντας τες σε... πελάτες που κρατούν σακούλες του καταστήματος, περιμένουν για να σερβιριστούν, ή σε υπαλλήλους έτοιμους να πάρουν παραγγελία.

Ακόμη και είσοδοι πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης φέτος είναι περισσότερο στολισμένες από άλλες χρονιές, καθώς οι ένοικοι τους προσπαθούν να προσθέσουν το λιθαράκι τους ώστε η πόλη να μοιάζει γιορτινή, παρά τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και της αποκλειστικής κίνησης των πολιτών μέσω sms.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε, κατά κύριο λόγο, στολισμένες βιτρίνες καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, ωστόσο φέτος τα γιορτινά τους φόρεσαν ακόμη και προθήκες φαρμακείων σε αρκετές περιοχές της πόλης, μπαίνοντας για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ και κάποια καταστήματα φωταγωγήθηκαν σαν να είναι βγαλμένα από... παραμύθι.

Όλα δείχνουν πως οι Θεσσαλονικείς θέλουν περισσότερο παρά ποτέ να νιώσουν τη μυρωδιά και τον αέρα των Χριστουγέννων, που άλλες χρονιές μόνο αισιοδοξία, χαρά και χαμόγελα χάριζαν.