Skip to main content

Κορωνοϊός: Χάσμα Βορρά - Νότου και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup

Μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη από εχθές το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup ανέστειλε τη συνεδρίαση για αύριο, Πέμπτη.

Διακόπηκε μετά από 16 ώρες και μετατίθεται για αύριο Πέμπτη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ καλούνται να βρουν μία κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από δύο παρατεταμμένα διαλείμματα και ένα ολονύχτιο θρίλερ, η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης. Κι ενώ, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι θα ανακοίνωναν τα αποτελέσματα σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11 το πρωί, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ φαίνεται να οδηγήθηκαν σε νέο αδιέξοδο.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη. «Ο στόχος μου παραμένει: Ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ ενάντια στις επιπτώσεις από την κρίση του Covid-19 (για να προστατεύσει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις χώρες) και να δεσμευτεί / σε ένα σημαντικό σχέδιο αποκατάστασης» συμπληρώνει.

Η συνεδρίαση είχε μετατραπεί σε ένα σκληρό παζάρι μεταξύ Νότου και Βορρά, με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία να διαφωνούν κάθετα στην έκδοση ενός κοινού ομολόγου, αντιπροτείνοντας σε πρώτη φάση παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM. Πρόταση ωστόσο που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία από κοινού με 8 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τάσσονται υπέρ ενός κορωνο-ομολόγου. Την πρόταση για έκδοση κοινού χρέους ασπάστηκε κατά τη συνεδρίαση η Κύπρος και η Μάλτα.

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, είχε δηλώσει αργά το βράδυ της Τρίτης ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στον COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μετατέθηκε για τις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ρέγκο.

Πλέον, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον, έως και φόβο θα έλεγε κανείς, την αντίδραση των αγορών μετά το νέο αυτό αδιέξοδο.