Skip to main content

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Αυξητική τάση έως 36% σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε για άλλη μια φορά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα

Την ανησυχία της για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εξηγώντας πως αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Θανάση Πλεύρη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, «τα κρούσματα στη χώρα σταθεροποιούνται, ωστόσο, παρατηρείται αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα». «Υπάρχει αυξητική τάση στη Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνεται από 11 έως 36% ανάλογα με τον νομό. Αυτό μας ανησυχεί, το φθινόπωρο μπαίνει τώρα και ο χειμώνας είναι μπροστά. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψιν μας», είπε.

Διαβάστε: Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία - 345 στη Θεσσαλονίκη

«Χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου, θέλουμε να είναι ενήμερος ο κόσμος ότι τα κρούσματα στη Β. Ελλάδα. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά κρούσματα και την πολύ ταλαιπωρία των ασθενών, τους θανάτους και το ότι ακολούθησε πέρσι», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό και παρουσίασε στοιχεία από την 4η ΥΠΕ για τις νοσηλείες. «Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε.

«Είναι σημαντικό να μην έχουμε κρούσματα, να μη κινδυνεύει κανείς και να κρατάμε και να εμβολιαστούμε», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

«Οι εισαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» σημείωσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι σημειώθηκε μέχρι και διπλασιασμός κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, τον Έβρο και την Πιερία.

Σύμφωνα με την ίδια, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν αλλά σαφή σταδιακή αύξηση.

Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.

«Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.