Skip to main content

Ανησυχία για τον κορωνοϊό: Πλησιάζει στο πορτοκαλί επίπεδο η Θεσσαλονίκη

Απαιτείται απ' όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο πορτοκαλί βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω περιοχές η μόνη που δεν έχει τεθεί ακόμα σε πορτοκαλί επίπεδο είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία, βάσει της αρνητικής εικόνας των τελευταίων ημερών και της ενημέρωσης του πρωθυπουργού από τον Σωτήρη Τσιόδρα, φαίνεται να οδεύει επίσης προς το επίπεδο 3.

Όπως υπογράμμισε «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ' όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα».

Θεσσαλονίκη: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα - Ζέρβα για τον κορωνοϊό


Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προγραμματίστηκε για το απόγευμα, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον κορωνοϊό στην πόλη.

Τα αυξημένα κρούσματα σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης και ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και οι τρεις άνδρες θα εξετάσουν τυχόν επιπλέον μέτρα που θα ληφθούν για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της πανδημίας.

Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί «χαλάρωση» στη συμπεριφορά των πολιτών, ενώ τα φαινόμενα του συγχρωτισμού, με πιο πρόσφατο το πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχουν εντείνει την ανησυχία.

Στις 6.30' το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εξεταστεί εάν απαιτούνται να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ένα ενδεχόμενο lockdown, έστω και περιορισμένου τύπου, θα μπει στο τραπέζι, όμως αυτού προηγείται η ευρύτερη χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους μαζικά.

Ήδη έχουν εκδηλωθεί πολλές εστίες μετάδοσης του ιού σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και την πορεία της πανδημίας και μετά την παρουσίαση των στοιχείων από τον καθηγητή, Σωτήρη τσιόδρα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο.

Η Θεσσαλονίκη ανήκει στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, με αυξητικές τάσεις που ανησυχούν, καθώς αν ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή δύσκολα θα μαζευτεί. Επίσης, ήδη υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς και στις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, γεγονός που εντείνει την ανησυχία.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων, η πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων και ο έλεγχός της, αλλά και επιπλέον μέτρα προστασίας και περιορισμού, αναλόγως των προτάσεων που θα κατατεθούν.