Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΠΟΕΔΗΝ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΘ ΚΕΝΗ

Δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Στη Χαλκιδική υπάρχουν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - «Επιλογή διασωληνώσεων με ηλικιακά κριτήρια»

Ούτε μία κλίνη ΜΕΘ Covid κενή υπάρχει σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που επικαλείται στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία είναι «εκτός ελέγχου».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν 106 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είναι γεμάτες μηδεμιάς εξαιρουμένης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στα περιφερειακά νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, όλες γεμάτες.

Για τη Θεσσαλονίκη, σημειώνει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ Covid είναι:

- 2 στο ΑΧΕΠΑ

- 4 στο Ιπποκράτειο σε χειρουργεία

- 7 στο Παπαγεωργίου σε ΜΑΦ

Στη Χαλκιδική, δε, υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

- Στη Θεσσαλία λειτουργούν 44 κλίνες ΜΕΘ, όλες γεμάτες.

- Στην ανατολική Μακεδονία λειτουργούν 23 κλίνες και μόλις μία είναι κενή, στην Καβάλα.

- Στη δυτική Μακεδονία και οι 8 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

- Στη Στερεά Ελλάδα και οι 18 ΜΕΘ Covid είναι πλήρεις.

- Στην Αττική λειτουργούν 213 κλίνες ΜΕΘ και κενές είναι οι 18. Πιο συγκεκριμένα, στο Αττικό είναι κενές 4, στο Θριάσιο 3, στο ΚΑΤ 4, στον Ευαγγελισμό 6 και στο Ιπποκράτιο 1.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η κατάσταση τρομάζει, αφού «χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι χάνουν τη ζωή τους ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής». Όπως αναφέρει ο ίδιος, δύο διασωληνωμένοι, γενικά περιστατικά, έχαν τη ζωή τους στο Θριάσιο.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, γίνονται επιλογές ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, ενώ η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, από τις 973 τον περασμένο Απρίλιο.

«Για πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς δεν το επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασής τους να διακομισθούν σε μεγάλες αποστάσεις», τονίζει και προσθέτει:

«Λύση δεν είναι η επίταξη ιδιωτών γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μπορούν να παρακολουθούν κατ οίκον τους ασθενείς και να είναι ανάχωμα στα νοσοκομεία. Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι ασθενείς με κορωνοϊό φθάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και τονίζει πως λύση είναι «η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Όχι όπως τώρα για αποκατάσταση λίγων ημερών».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ