Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην... κατάψυξη η μπουγάτσα μετά την απαγόρευση του take away

Σε απόγνωση ιδιοκτήτες καταστημάτων take away στη Θεσσαλονίκη μετά τις νέες ανακοινώσεις - Για καταστροφή μιλούν στη Voria.gr.

Στα πρόθυρα... νευρικού κλονισμού είναι οι άνθρωποι της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτός από το λουκέτο στον κλάδο τους, ένας ακόμη περιορισμός που αφορά στο take away, στο οποίο στηρίζεται σημαντικό κομμάτι του χώρου (μπουγατσατζίδικα, σουβλατζίδικα, καφέ κλπ) και ισχύει από εχθές, τους κάνει να διερωτώνται αν ζουν τη λογική του παραλόγου, ή αν κάποιος θέλει να τους «τιμωρήσει». Όπως λένε η απόφαση ήρθε σαν κεραυνός εν αίθρια - την ώρα που αυτοί τηρούν όλα τα πρωτόκολλα - στερώντας τους τη δυνατότητα να εργαστούν, ή στην καλύτερη περίπτωση, αν διαθέτουν υπηρεσία delivery, χάνοντας σημαντικό μέρος από το τζίρο τους.

Όπως ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη και για τις ημέρες που ισχύει το lockdown, δεν επιτρέπεται το take away -κάτι που δεν ίσχυε στο πρώτο lockdown - με συνέπεια εκατοντάδες καταστήματα που πουλούν πρωινό (μπουγάτσα, καφέδες κλπ), σαντουιτσάδικα και γυροπωλεία να μιλούν για καταστροφή και για αναγκαστικό κατέβασμα ρολών το επόμενο διάστημα.

Και όλα αυτά την ώρα που κάποιοι εκτιμούσαν πως όσοι έχουν υπηρεσίες take away και delivery στα καταστήματα τους θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.  Μάταια καθώς η κυβέρνηση έλαβε την εν λόγω απόφαση αφήνοντας εμβρόντητους τους ανθρώπους του χώρου της εστίασης, οι οποίοι αναζητούν, όπως λένε, απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, για τον λόγο για τον οποίο ισχύει αυτή η απαγόρευση, χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Για καταστροφική απόφαση κάνει λόγο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης, Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), Νίκη Κωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης. «Για πρώτη φορά βλέπω τέτοια σκληρή στοχοποίηση ενός κλάδου, όπως είναι η εστίαση. Τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και επειδή 2- 3 παρανομούν, καταστρέφεται ένας ολόκληρος κλάδος. Λαμβάνουν αποφάσεις και μας αφήνουν ακάλυπτους. Τα περισσότερα μπουγατσατζίδικα δεν έχουν delivery, πως θα δουλέψουν; Καταστρέφονται επιχειρήσεις που λειτουργούν το πρωί, τι κάνουν πάρτι;» διερωτάται η κ. Κωνσταντίνου τονίζοντας πως η συμπεριφορά που επιδεικνύεται προς τον κλάδο της εστίασης, είναι αδικαιολόγητη.

Για νέα στοχοποίηση της εστίασης κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, επισημαίνοντας πως με την απαγόρευση του take away «απαγορεύεται να λειτουργήσει το μπουγατσατζίδικο, αλλά ενισχύεται το αρτοποιείο που πουλά το αντίστοιχο είδος. Η απόφαση αυτή είναι εντελώς παράλογη».

«Δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουν»

«Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται τι κάνουν» λέει εργαζόμενος σε γυράδικο. «Σημαντικό μέρος του τζίρου μας προέρχεται από το take away. Απαγορεύουν στο Θεσσαλονικιό να απολαύσει το σάντουιτς του αν το παραλάβει ο ίδιος, αλλά όχι αν του το πάμε εμείς. Αυτό είναι παράλογο» σημειώνει ο εργαζόμενος υπογραμμίζοντας πως τα καταστήματα του χώρου τους είναι ανάστατα.

Για καταστροφή κάνει λόγο ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλά μπουγάτσα συμπληρώνοντας πως διατηρεί υπηρεσία delivery, που ωστόσο, αποτελεί μικρό ποσοστό επί του συνολικού του τζίρου. «Θα δούμε αν μας συμφέρει να έχουμε μόνο τη διανομή κατ´ οίκον, διαφορετικά θα κλείσουμε το μαγαζί και θα βγάλουμε τους εργαζόμενους σε αναστολή» υπογραμμίζει.

«Πρόκειται για ολιγωρία του κράτους. Τρομάξαμε να ανασάνουμε και τώρα μας οδηγούν ξανά σε κλείσιμο. Είναι σαν να μας τιμωρούν» λέει ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλά σάντουιτς υπογραμμίζοντας με νόημα «ο πολίτης μπορεί να πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, στα αρτοποιεία, στα καταστήματα τροφίμων, αλλά όχι για να αγοράζει ένα σάντουιτς ή καφέ στο χέρι;».