Skip to main content

Κορωνοϊός: Στη Β. Ελλάδα το 60% των νεκρών-Παραμένει μεγάλη η πίεση στο σύστημα

Αυξημένες ανάγκες για ΜΕΘ και απλές κλίνες στα νοσοκομεία της επιβαρυμένης Β. Ελλάδας - Εκτιμήσεις για 1.600 εισαγωγές τις επόμενες 14 μέρες στη χώρα

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας παρά την αρκετά μικρή, οριακή, βελτίωση που δείχνουν τα στοιχεία για τις νοσηλείες τις τελευταίες επτά ημέρες.

Την τελευταία Τρίτη του Νοεμβρίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, σε απλές κλινικές και ΜΕΘ, ήταν 4.441 και χθες είχαν πέσει στους 4.252.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν χθες 2.131 ασθενείς, μειωμένοι κατά 56 από εκείνους της προπερασμένης Τρίτης. Οι απλές κλίνες των νοσοκομείων της δοκιμαζόμενης βόρειας Ελλάδας που διατίθενται για τους ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων, και αυτη είναι μια κατάσταση που δεν θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.

Αν συνυπολογιστεί δε ότι αναμένεται, σύμφωνα με το protothema.gr, η εισαγωγή άλλων 1.600 ασθενών με κορωνοϊό στο ΕΣΥ μόνο τις επόμενες 14 ημέρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατευθύνονται προς τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, γίνεται αντιληπτή η πίεση υπό την οποία θα λειτουργήσει το σύστημα υγείας.

Αυξημένες είναι οι ανάγκες και για κλίνες ΜΕΘ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας. Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις ΜΕΘ βρίσκονταν 294 άνθρωποι και χθες ήταν 303. Οι διασωληνωμένοι ήταν πριν από επτά ημέρες 302 και πλέον ανέρχονται σε 318, έχοντας αυξηθεί κατά 5%.

Πλέον, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 2.566, με τους 1.554 εξ αυτών να προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ποσοστό δηλαδλη 60% που είναι πραγματικά τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περιοχή αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού!

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί ήταν 626, και οι 1.839 κατέληξαν μέσα στον Νοέμβριο, που αναδεικνύεται στον φονικότερο μέχρι τώρα μήνα της επιδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, παρά τη μείωση των εισαγωγών ασθενών με covid-19 κατά τις τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

«Παρά τη μείωση εισαγωγής ασθενών συνεχίζουμε να δεχόμαστε πίεση και προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις διασωληνώσεις στις ΜΕΘ», δήλωσε, προσθέτοντας πως «στις απλές κλίνες η πίεση αρχίζει να φθίνει, δεδομένου ότι μειώνονται οι εισαγωγές, αλλά και εκεί όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε».

«Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας -κυρίως της Δράμας και των Σερρών- τα οποία δέχονται πίεση να τα βοηθήσουμε να αποφορτιστούν, γιατί λόγω των δυνατοτήτων τους δεν μπορούν εύκολα να ανταποκριθούν» σημείωσε.