Skip to main content

Κορωνοϊός: 1.049 τα κρούσματα στην Ιταλία - Στους 29 οι νεκροί

α περισσότερα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 καταγράφονται στη Λομβαρδία, με 552 ασθενείς, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνα και το Βένετο

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία έφθασαν το βράδυ του Σαββάτου τα 1.049, ενώ οι ασθενείς που έχουν υποκύψει, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, έχουν φτάσει τους 29.

Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί και οι εξετάσεις τους είναι πλέον αρνητικές στον ιό συνολικά είναι 50. Τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 καταγράφονται στη Λομβαρδία, με 552 ασθενείς, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνα (πρωτεύουσα της είναι η Μπολόνια) με 213 ασθενείς και το Βένετο με 189.

Το 38% των ασθενών έχει εισαχθεί το νοσοκομείο. Το 10% βρίσκεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το 52% των ασθενών έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές αρχές.

Πρώτο κρούσμα στην Αρμενία

Η Αρμενία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού χθες Σάββατο, ένας πολίτης που επέστρεψε από το γειτονικό Ιράν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στο Facebook.

Πρόκειται για έναν 29χρονο οποίος επέστρεψε στη χώρα του την Παρασκευή και επειδή δεν ένιωθε καλά επισκέφθηκε γιατρό. «Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή», πρόσθεσε ο Πασινιάν, επισημαίνοντας ότι οι αρχές σκοπεύουν να θέσουν σε καραντίνα όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η Αρμενία έκλεισε τα σύνορά της με το Ιράν και ανέστειλε τις αεροπορικές συνδέσεις με τη γειτονική χώρα πριν μία εβδομάδα. Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στη Μέση Ανατολή, με αρκετές γειτονικές του χώρες να ανακοινώνουν κρούσματα του covid-19 προερχόμενα από εκεί. Η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα αυτή την εβδομάδα, τρία σε κάθε χώρα.

Πρώτο κρούσμα και στην Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία.

Ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ιρλανδία, δέχεται «ιατρικές φροντίδες» στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που έχει οριστεί, αφού κατόπιν εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανέφερε το ιρλανδικό υπουργείο Υγείας.

«Το κρούσμα συνδέεται με ένα ταξίδι σε ζώνη που πλήττεται, τη βόρεια Ιταλία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της εξακρίβωσης το ταχύτερο δυνατόν όλων των επαφών του ασθενούς προκειμένου να «ενημερώσει» τα πρόσωπα αυτά και να τους δώσει «οδηγίες» προκειμένου «να αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση» του κοροναϊού.

«Είχαμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο από τον Ιανουάριο», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις. Ένας αγώνας ράγκμπι ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου αναβλήθηκε αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της επιδημίας.

Στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφηκε επίσης το πρώτο κρούσμα, που προστέθηκε σε άλλα 23 που είχαν ήδη επιβεβαιωθεί στη Βρετανία. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία πέρασε από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στη βόρεια Ιταλία.

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στην Αυστραλία

Ένας 78χρονος Αυστραλός, πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Ο ασθενής υπέκυψε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο του Περθ (νοτιοδυτικά), δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας.

Η σύζυγός του, 79 ετών, η οποία επίσης μολύνθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, νοσηλεύεται στο Περθ. Πάνω από 700 κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος του Diamond Princess.

«Η διαδικασία της καραντίνας δεν ήταν τέλεια», ήταν το σχόλιο του διευθυντή του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Κέντρο Υγείας και Ιατρικής της Ιαπωνίας, του Νόριο Ομαγκάρι.

Το ζευγάρι ήταν ανάμεσα στους περίπου 160 Αυστραλού που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου και επαναπατρίστηκαν. Εξακριβώθηκε πως είχε μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό αφού επέστρεψε στη χώρα .Διακομίστηκε σε μονάδα θεραπείας σε απομόνωση του νοσοκομείου του Περθ την 21η Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου τέθηκαν σε καραντίνα σε εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν άλλοτε ως καταυλισμός εργαζομένων σε ορυχεία κοντά στο Ντάργουιν (βόρεια).

Αρχικά, η κατάσταση του ζευγαριού δεν ενέπνεε καμία ανησυχία. Αλλά κατόπιν η υγεία του άνδρα επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα, σημείωσε ο Άντριου Ρόμπερτσον, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας. Επέμεινε ότι το ζευγάρι τέθηκε σε απομόνωση πολύ γρήγορα και ότι δεν υπήρξε «κανένας κίνδυνος» για τον πληθυσμό ή το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξάλλου επίσης σήμερα, οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσαν το 26ο κρούσμα του κορωνοϊού στην Αυστραλία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σαραντάρη που είχε ταξιδέψει στο Ιράν. Πρόκειται για τον δεύτερο Αυστραλό ο οποίος μολύνεται στη χώρα αυτή.

Τα υπόλοιπα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αυστραλία είναι άνθρωποι που ζούσαν ή επισκέπτονταν την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επίκεντρο της επιδημίας.