Skip to main content

Κορωνοϊός: 117 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 10 «ορφανά»

Μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ άλλα 15 είναι υπό διερεύνηση, όπως ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Συνολικά 117 κρούσματα κορωνοϊού είναι επιβεβαιωμένα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση. Μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν 18 νέα κρούσματα, ενώ άλλα 15 είναι υπό διερεύνηση.

Από αυτά, τα 82 ανήκουν στα λεγόμενα «εισαγόμενα κρούσματα», που αφορούν ασθενείς που νόσησαν έπειτα από ταξίδι στο εξωτερικό, τα 25 είναι επαφές των προαναφερόμενων κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και 10 «ορφανά» κρούσματα, η επαφή των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας, 34 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 3 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί περισσότεροι 2.180 έλεγχοι, ενώ πριν από λίγο η πρώτη ασθενής που νόσησε στην Ελλάδα, 38 ετών, και ο γιος της, έλαβαν εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ.

«Η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε, ίσα-ίσα το έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Και νομίζω ότι τα μέτρα που πήραμε, αυτά τα μέτρα που ήταν προληπτικά, έχουν συντελέσει σε αυτό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα την δούμε σε περίπου 2-3 βδομάδες που θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου».

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα, με θύμα τον 66χρονο που νοσηλευόταν με πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς που περιλαμβάνουν κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, παιδοτόπων, κέντρων διασκέδασης, γυμναστηρίων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μηχανισμός διάγνωσης και για τα ήπια περιστατικά

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε παράλληλα πως έχει στηθεί μηχανισμός διάγνωσης και για τα ήπια περιστατικά, ένας μηχανισμός, που όπως εξήγησε είναι προσαρμοσμένος για τη γρίπη ο οποίος εξετάζει ανθρώπους με πυρετό και βήχα και ελέγχει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων για το νέο κορωνοϊό.

«Έτσι, θα έχουμε τα δείγματα μας από τα νοσοκομεία, από τις σοβαρές πνευμονίες και νοσηλείες, που θα ξέρουμε τι ποσοστό από αυτούς έχει το νέο κορωνοϊό και θα ελέγχουμε και τα περιστατικά από την κοινότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Αντιπροσωπευτικό δείγμα. Δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους. Θα πηγαίνουν στον γιατρό κανονικά, αυτοί με ήπια συμπτώματα που ανήκουν στους χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική συνεννόηση. Δεν θέλουμε να μεταφέρουν τον ιό».