Skip to main content

Κορωνοϊός - Τρίτη δόση εμβολίου: 20 φορές μικρότερος ο κίνδυνος νόσησης

Με την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν εμβολιαστεί ήδη 120.000 πολίτες - Ακόμα 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού

Συνολικά 120.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως ακόμα 50.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σημείωσε ότι από την Τρίτη συνεργεία του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες εμβολιασμού θα μεταβούν σε χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση, πάνω από 6,5 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου  που αντιστοιχεί στο 62% γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 68,3% και 79,9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, πάνω από 6,25 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% του ενήλικου, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 63,22% και 74,3%.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τς τελευταίες 10 μέρες περίπου 50.500 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών».

«Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», τόνισε και σημείωσε ότι όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις».

Προειδοποίησε ότι «το long covid έχει μεγάλη διάρκεια ζωής», για να υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής.

Τόνισε, επίσης, πως «είναι πολύ πρόωρο για τη χώρας μας να μιλάμε για εμβολιασμό 5 με 11 ετών».

Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως, ένα παιδί χάνει τον γονιό του από covid-19

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό, έχουν άτομα που έλαβαν τρίτη δόση και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο για νόσηση.

Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC.  Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής.

Αναφέρθηκε δε για άλλη μια φορά στη σημασία του εμβολιασμού και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν.

«Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε η ίδια.