Skip to main content

Έως τριπλάσιος ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό στις έγκυες που νοσούν με κορωνοϊό

Τριπλάσιος ο κίνδυνος να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ μία έγκυος- Έκκληση των ειδικών μέσω webinar του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για εμβολιασμό των εγκύων

Έκκληση προς τις έγκυες να εμβολιαστούν για τον κοκκύτη, αλλά και για τον κορωνοϊό, καθώς όσες νοσήσουν από Covid-19 έχουν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν από όσες δεν μολυνθούν, απηύθυναν επιστήμονες που πήραν μέρος στο webinar, το οποίο διοργάνωσε το Σάββατο το Tμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότεροι από 1.100 επαγγελματίες υγείας εγγράφηκαν στο σεμινάριο, το οποίο περιλάμβανε και ένα στρογγυλό τραπέζι για τα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Όπως είπε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Τζητηρίδου, «ο εμβολιασμός των εγκύων είναι απαραίτητος για να τις προστατέψουμε από σοβαρή λοίμωξη». Πρόσθεσε επίσης πως οι επιπλοκές από την Covid-19 είναι αποβολή, ενδομήτρια δυστροφία, ενώ σε περίπτωση λοίμωξης υπάρχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο ποσοστό για πρόωρο τοκετό και τριπλάσια πιθανότητα για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγκυες εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο με mRNA εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι πάνω από 75%, ενώ πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα εμβόλια με αδενοϊούς.

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών ΕΜΒΙΕΕ (Ειδική μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης) του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., Γιώργος Παπαζήσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζήσης, μέχρι αυτή τη στιγμή συνολικά 33 εμβόλια χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους 2 κινέζικα και κάποια ινδικά, ενώ 10 από αυτά έχουν πάρει άδεια από τον ΠΟΥ για ευρεία χρήση.

Μιλώντας για το νέο εμβόλιο Novavax -οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα- ο κ. Παπαζήσης είπε ότι στα πρωτεϊνούχα εμβόλια που χρησιμοποιούν και την νανοτεχνολογία, η πρωτεΐνη μεταφέρεται απευθείας στον οργανισμό για την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην Κούβα μάλιστα, όπως είπε, χρησιμοποιούνται ήδη 3 πρωτεϊνούχα εμβόλια για τον εμβολιασμό παιδιών πάνω από 2 χρόνων, αλλά δεν έχουν πάρει άδεια εξαγωγής.

Ο κ. Παπαζήσης ενημέρωσε επίσης πως 183 εμβόλια βρίσκονται παγκοσμίως σε φάσεις δοκιμής και 616 σε φάσεις 1,2,3 κλινικών μελετών.

Σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει 10,5 δισ. δόσεις εμβολίων και την Ελλάδα κοντά στα 20 εκατ. δόσεις. Στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι περίπου 70% και στην Ευρώπη περίπου 72,5%.

«Η τρίτη δόση πετυχαίνει την πιο υψηλή ανοσοενίσχυση», δήλωσε ο κ. Παπαζήσης, προσθέτοντας πως πάνω από 250.000 άτομα άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι στη χώρα μας.