Skip to main content

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: 184 άτομα σε νοσοκομείο σε επτά μέρες – Τα στοιχεία στους 14 δήμους

Σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στο νομό, σταθερή όμως και η αύξηση των νοσηλειών.

Σταθερός παραμένει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως σταθερή είναι και η αύξηση των νοσηλειών, δείγμα της μεγάλης πίεσης που δέχεται συνολικά το σύστημα υγείας στο νομό.

Πλέον οι ειδικοί μιλούν για σταθεροποίηση της εικόνας σχετικά με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και για εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, χωρίς σημαντικές εκπλήξεις. Αναμενόμενη είναι και η αύξηση στις νοσηλείες, καθώς διαρκώς προστίθενται νέα κρούσματα. Η σταθεροποίηση στη μετάδοση του ιού έγινε στα υψηλά νούμερα, ενώ η βελτίωση αναμένεται σταδιακή και με αργούς ρυθμούς, δεδομένων των καιρικών συνθηκών, της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε εσωτερικούς χώρους και του ρυθμού των εμβολιασμών.

Από την άλλη, είναι αναμενόμενη η συνέχεια της αύξησης των νοσηλειών και τις επόμενες εβδομάδες. Για να αρχίσουν να σταθεροποιούνται ή και να μειώνονται οι νοσηλείες, όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στα ενεργά κρούσματα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επιβάρυνση της νέας μετάλλαξης.

Σύμφωνα με την επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, συνολικά αυτή την εβδομάδα στο νομό καταγράφηκαν 10.610 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 10.501 και δυο εβδομάδες πριν 10.520. Συνεπώς παρατηρείται πλέον τάση σταθεροποίησης και υπάρχει αισιοδοξία για σταδιακή μείωση των ενεργών κρουσμάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, εφόσον δεν προκύψουν άλλα δεδομένα ή εξάρσεις.

Αντιθέτως στις νοσηλείες τα πράγματα ακόμη εξελίσσονται ανοδικά. Από τους 657 συμπολίτες μας που ήταν σε νοσοκομείο πριν από δυο εβδομάδες, φτάσαμε στους 702 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση κατά περίπου 50 άτομα) και πλέον στους 886 (184 επιπλέον άτομα σε νοσοκομείο μέσα σε μια εβδομάδα). Από τις 184 νοσηλείες οι 131 προέρχονται από τον κεντρικό δήμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των 886 νοσηλειών οι 611 είναι από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στα χαρακτηριστικά αυτής της εβδομάδας είναι η σταθερή εξέλιξη της πανδημίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου και οι τέσσερις δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά) καταγράφουν επί περίπου ένα μήνα σχεδόν σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ενώ συγκρατημένα αυξημένες είναι οι νοσηλείες.

Επίσης, αισθητά βελτιωμένη εικόνα εμφανίζουν οι δήμοι Βόλβης και Καλαμαριάς, με τους υπόλοιπους δήμους να είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση. Εξαίρεση στη συνολική τάση των 14 δήμων γι' αυτή την εβδομάδα αποτελεί ο δήμος Χαλκηδόνας, όπου παρατηρήθηκε μια σχετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, χωρίς να χαρακτηρίζεται εκρηκτική.

Η πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Σταθερά τα ενεργά κρούσματα για σχεδόν ένα μήνα. Έφτασαν αυτή την εβδομάδα τα 79 (από 80 την προηγούμενη). Οι νοσηλείες είναι 11 ( από οχτώ).

Βόλβης

Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα με τα ενεργά κρούσματα να είναι 68 (από 87 την προηγούμενη εβδομάδα) και τις νοσηλείες να είναι πέντε (από επτά).

Δέλτα

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 330 (από 332 την προηγούμενη εβδομάδα) και οι νοσηλείες 17 (από 15).

Θερμαϊκού

Σταθερή η κατάσταση στα ενεργά κρούσματα, αυξημένες όμως οι νοσηλείες. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν στα 488 (από 479) κι από αυτά σε νοσοκομείο είναι 33 πολίτες (από 23 την προηγούμενη εβδομάδα).

Θέρμης

Σταθερή η εικόνα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 381 (από 386 την προηγούμενη εβδομάδα) και οι νοσηλείες 34 (από 33).

Θεσσαλονίκης

Σχεδόν σταθερά τα ενεργά κρούσματα, αλλά σημαντικά αυξημένες οι νοσηλείες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 7.514 (από 7.387 την προηγούμενη εβδομάδα). Από αυτά σε νοσοκομείο είναι 611 άτομα (από 480 την προηγούμενη εβδομάδα).

Καλαμαριάς

Σημαντική η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, που έφτασαν στα 106 αυτή την εβδομάδα (από 120 την προηγούμενη). Οι νοσηλείες είναι εννέα (από επτά την προηγούμενη εβδομάδα).

Κορδελιού – Ευόσμου

Σταθερή η εικόνα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 139 (από 146 την προηγούμενη εβδομάδα) κι από αυτά νοσηλεύονται τα 15 (από 12).

Λαγκαδά

Σταθερά τα ενεργά κρούσματα, αυξημένες οι νοσηλείες. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 452 (από 453 την προηγούμενη εβδομάδα) Νοσηλεύονται 60 άτομα (από 48 την προηγούμενη εβδομάδα).

Νεάπολης – Συκεών

Με πορεία βελτίωσης τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή και σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 108 (από 124 την προηγούμενη εβδομάδα) και οι νοσηλείες παρέμειναν 14.

Παύλου Μελά

Σταθεροποιήθηκε η πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα παραμένουν στα 140, ενώ η σταθερή αυτή πορεία διαρκεί ήδη ένα μήνα. Οι νοσηλείες είναι 11 (από οχτώ την προηγούμενη εβδομάδα).

Πυλαίας – Χορτιάτη

Σταθερά (και ελάχιστα βελτιωμένα) τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή, ενώ μικρή αύξηση καταγράφουν οι νοσηλείες. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν στα 327 (από 339 την προηγούμενη εβδομάδα). Από αυτά σε νοσοκομείο είναι 25 άτομα (από 18).

Χαλκηδόνας

Αυξήθηκαν, όχι όμως σημαντικά, τα ενεργά κρούσματα φτάνοντας στα 273 (από 218 την προηγούμενη εβδομάδα). Πιο σημαντική είναι η αύξηση στις νοσηλείες, που έφτασαν στις 22 (από 13).

Ωραιοκάστρου

Σταθερή η εικόνα στην περιοχή, με τα ενεργά κρούσματα να είναι πλέον 205 (από 210 την προηγούμενη εβδομάδα) και οι νοσηλείες να είναι 19 (από 16).