Skip to main content

Κορωνοϊός: 200 νέα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θεσσαλονίκης μέσα σε μία εβδομάδα

Αυξάνονται οι θετικοί στον κορωνοϊό στον κεντρικό δήμο - Διπλάσια ενεργά κρούσματα σε σχέση με ένα μήνα πριν και πολλαπλάσιες οι νοσηλείες

Διαρκής είναι πλέον η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού και των νοσηλειών στο δήμο Θεσσαλονίκης. Από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ προς τον κεντρικό δήμο διαπιστώνεται συνεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και συνεπώς επικρατεί ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.

Τα στοιχεία άλλωστε του δήμου Θεσσαλονίκης καθορίζουν εν πολλοίς και συνολικά την εικόνα του νομού σχετικά με την πανδημία, καθώς όλοι οι υπόλοιποι 13 δήμοι καταγράφουν σχεδόν όσα ενεργά κρούσματα και νοσηλείες έχει ο κεντρικός.

Τα ενεργά κρούσματα πλέον στον δήμο Θεσσαλονίκης έφτασαν στα 1.730 και είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 1.529 της προηγούμενης Δευτέρας. Σε απόλυτο αριθμό, μέσα σε μια εβδομάδα προστέθηκαν 200 νέα ενεργά κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, από 134 την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον έφτασαν στις 157 (23 περισσότερες), φορτώνοντας τα νοσοκομεία, όχι όμως σε βαθμό εκρηκτικό προς το παρόν.

Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο είναι ότι πριν από ένα μήνα (όταν και άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα και οι νοσηλείες), στον δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφονταν 688 ενεργά κρούσματα και 24 νοσηλείες, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τα ενεργά κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα χίλια (1.089) και οι νοσηλείες είχαν διπλασιαστεί στις 48.

Μέσα σε ένα μήνα τα ενεργά κρούσματα οδεύουν προς νέο διπλασιασμό πλησιάζοντας πια το όριο των 2.000 και οι νοσηλευόμενοι πολλαπλασιάζονται με εξαιρετικά γοργούς –και ανησυχητικούς- ρυθμούς.

Ήδη σε πολλά κέντρα όπου γίνονται rapid και μοριακά τεστ πολίτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές για εξέταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κέντρου του ΕΟΔΥ στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σήμερα από το πρωί δεκάδες πολίτες έσπευσαν να κάνουν τεστ.