Skip to main content

Κορωνοϊός: 304 διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα-Σε ΜΕΘ 1 στους 5 νοσηλευόμενους

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας - Το 70% των θανάτων για χθες προήλθαν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης

Τεράστια είναι η πίεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα υγείας της χώρας, καθώς το επιδημιολογικό κύμα δεν λέει να υποχωρήσει, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκτίναξη στους σχεδόν 600 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που ήταν διασωληνωμένοι χθες το απόγευμα στα νοσοκομεία της επικράτειας , αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού - που πλέον δείχνει να σταθεροποιείται- έχει δημιουργήσει ένα δυνατό ρεύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία, καθώς το περίπου 15% των ατόμων που μολύνονται και νοσούν, θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Στη δίνη βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα: με τα κρούσματα να ξεπερνούν για μία ακόμη φορά τα 600 στη Θεσσαλονίκη και να αγγίζουν τα 1.000 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, οι διασωληνωμένοι σε Μακεδονία και Θράκη έφτασαν τους 304, με 15 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid ήταν μέχρι χθες 2.190, σύμφωνα με το protothema.gr. Χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης στην περιοχή είναι το γεγονός ότι χθες το 70% των θανάτων που ανακοινώθηκαν (συνολικά 87), δηλαδή οι 61, προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ήδη τρεις ασθενείς από τη Δράμα μεταφέρονται αεροπορικώς με C-130 στην Αθήνα ελλείψει κλινών ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στο σύνολο της χώρας, χθες εισήχθησαν σε νοσοκομεία 455 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19, ενώ 35 νοσηλευόμενοι διασωληνώθηκαν.

1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε Μονάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, που επικαλείται το protothema.gr, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900!

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό.

Σύμφωνα, δε, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), "μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ". Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά νοσοκομεία όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 σε θαλάμους, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου υπάρχουν άλλοι 2 ασθενείς, στο νοσοκομείο Έδεσσα όπου επίσης έχουν διασωληνωθεί 2 ασθενείς σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Σερρών όπου υπάρχει 1 διασωληνωμένος σε θάλαμο και 4 στο σηπτικό τμήμα με αναπνευστήρα.

Σταθερά ανοδική η επιδημία στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία δέχεται έντονη πίεση από την κυκλοφορία του κορωνοιού και την νοσηλεία ασθενών. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει σταθερά πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε “κλοιό” περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown. Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 507 ασθενείς. Ειδικότερα, νοσηλεύονται 116 στο νοσοκομείο Βόλου, 240 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, 66 στο νοσοκομείο Καρδίτσας και 65 σε εκείνο των Τρικάλων.

Η κατάσταση στην Αττική

Στην Αττική η κατάσταση που διαμορφώνεται αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, για την πορεία της επιδημίας αλλά και την αντοχή του συστήματος υγείας. Οι ασθενείς στις απλές κλινικές μειώνονται αργά αλλά σταθερά καθώς μειώνονται οι εισαγωγές νέων ασθενών. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 172 ασθενεις - οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι περίπου 40. Οι διασωληνωμένοι χθες βράδυ ήταν 163.