Skip to main content

Κορωνοϊός: 673 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - Ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση

Ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του κύματος παρά το lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες - Μικρή αύξηση στη διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων.

Συνολικά 673 κρούσματα κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες η Θεσσαλονίκη, κρατώντας την αρνητική πρωτιά, την ώρα που η Αττική κατέγραψε το αντίστοιχο διάστημα 582 κρούσματα.

Σύμφωνα με την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο, Βάνα Παπαευαγγέλου, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και η Λάρισα με 105 κρούσματα, η Πέλλα με 107 και η Μαγνησία με 108 νέες μολύνσεις.

Όπως είπε η ίδια, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων, που φτάνουν τα 45 έτη στην επικράτεια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα εφαρμοζόμενα μέτρα στην Ευρώπη αρχίζουν να αποδίδουν, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ωστόσο πως το κακό νέο είναι ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού με το εμβόλιο».

Σύμφωνα επίσης με τον ΠΟΥ, συνέχισε, αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του κύματος παρά το lockdown

Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, σχολιάζοντας πως σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης, από το πρώτο εθνικό lockdown, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση.

Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε το γεγονός σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν, όπως είπε, με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. «Το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» πρόσθεσε.

Ανέφερε την προσπάθεια αύξησης διενέργειας των τεστ, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντική τη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που μπορούν να μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

«Μεγάλος αριθμός τεστ έγιναν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Λάρισα. Πολύ σωστά έγιναν» ανέφερε και τόνισε πως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, γιατί παρουσιάζει διακυμάνσεις. «Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις» είπε. «Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται, για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας πως είναι «εξαιρετικά σημαντική η αυστηρή τήρηση των μέτρων».