Skip to main content

Κορωνοϊός: Εξαφανίζονται οι ξένοι επενδυτές από τη Θεσσαλονίκη

Επενδυτές που υλοποιούν projects κάνουν δεύτερες σκέψεις, πλάνα έχουν παγώσει. Η περίπτωση των Ισραηλινών και οι πιέσεις στις τιμές των ακινήτων

Δεύτερες σκέψεις αρχίζουν και κάνουν επενδυτές που αναπτύσσουν ήδη έργα στη Θεσσαλονίκη, για το αν τελικά η αρχική τους επιλογή είναι αυτή που θα πρέπει, τελικά, να υλοποιήσουν, ή αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή πλεύσης.

Ο κορωνοϊός είναι δεδομένο πως βάζει μία σειρά επενδυτικών σχεδίων στον πάγο (από το λιανεμπόριο μέχρι την κατασκευή ξενοδοχείων), οδηγεί την κτηματαγορά σε εποχές καταβαράθρωσης, με τη ζήτηση για οποιαδήποτε πράξη (πώληση, ενοικίαση) να είναι ανύπαρκτη, ενώ δημιουργεί ερωτηματικά σε πολλούς επενδυτές αν θα πρέπει να κάνουν αλλαγή στα πλάνα τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας ξένων συμφερόντων που διαθέτει ακίνητο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στο οποίο πλέον οι εργασίες ανακατασκευής πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς, λόγω της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει ο φονικός ιός.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τουριστικού καταλύματος, ωστόσο οι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα πρέπει να οδηγηθούν σε άλλη λύση και αυτό γιατί επί του παρόντος είναι αμφίβολο ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού.

Την ίδια ώρα στον πάγο μπαίνουν έργα που επρόκειτο να ξεκινήσουν με στόχο μάλιστα κάποια εξ αυτών να είναι σε έτοιμα στο τέλος του έτους.

Η ελληνική κτηματαγορά που είχε πάρει τα πάνω της το 2019, τώρα υποχρεώνεται σε πισωγύρισμα, αφού η όποια επενδυτική δραστηριότητα από την πλευρά των ξένων έχει μειωθεί κατακόρυφα. Οι ευκαιρίες που έβλεπαν ξένοι στο real estate της Θεσσαλονίκης μπαίνουν στο χρονοντούλαπο, με ελπίδες για αναθέρμανση στο μέλλον, καθώς τώρα αυτό που προέχει είναι να μπει «φρένο» στην πανδημία.

Η περίπτωση των Ισραηλινών

Το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων είχαν επενδύσει, ή ήταν έτοιμες να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη μετά από το σχετικό σκανάρισμα της αγοράς. Οι Ισραηλινοί αποτελούν από τους πλέον ενεργούς επενδυτές στην πόλη και δεν σταματούν να αναζητούν ευκαιρίες, δίνοντας έμφαση σε αυτοτελή κτήρια, πρώην καπναποθήκες και βιοτεχνίες. Ήδη αρκετά κτήρια έχουν αποκτηθεί από ισραηλινά fund και επρόκειτο να πάρουν το δρόμο της ανάπτυξης τους σε τουριστικές υποδομές.

Όταν όμως ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην Ελλάδα, τα σχέδια αναβλήθηκαν ενώ προγραμματισμένα ταξίδια, υποψήφιων αγοραστών, στη χώρα μας ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας.

Έρχονται πιέσεις στις τιμές των ακινήτων

Οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία αποτυπώνονται και στην πρόσφατη έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οπως επισημαίνεται, «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας».