Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Έως τις 30 Δεκεμβρίου στη χώρα αναμένεται η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων - Το συνολικό χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα παρέλαβε χθες Σάββατο την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου στη χώρα αναμένεται η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Διαβάστε ακόμη: Τα πρόσωπα και τα στελέχη της κυβέρνησης που θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων, αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, με βάση την προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Οι υγειονομικοί και οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας θα είναι στις πρώτες ομάδες.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια και θα γίνεται υπό ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις ήπιες, έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

Σήμερα εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Αύριο Δευτέρα, θα γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.