Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Στόχος είναι το εμβόλιο να έχει χορηγηθεί μέχρι τον Ιούνιο στο 50% του πληθυσμού. Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί - Τι λένε οι ειδικοί.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες.

Στόχος είναι το εμβόλιο να έχει χορηγηθεί μέχρι τον Ιούνιο στο 50% του πληθυσμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου στο MEGA Σαββατοκύριακο, «τρεις ημέρες μετά την έγκριση του εμβολίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Ραντεβού με sms, Ίντερνετ και τηλέφωνο

Σύμφωνα με το MEGA, Η άυλη συνταγoγράφηση της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να λειτουργήσει σαν ψηφιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή «αποδοχή» το ραντεβού θα έχει καταχωρηθεί».

Εναλλακτικά, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolia.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και να κλείνουν το ραντεβού τους, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

«Δεν έχουμε άλλον τρόπο να πολεμήσουμε την πανδημία. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι!» τόνισε μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.

Τηλεδιάσκεψη για τον εμβολιασμό

Σε όλη τη χώρα οργανώνονται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, με δυνατότητα ταυτόχρονου εμβολιασμού 9 πολιτών.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των περισσότερων από 2.000 νοσηλευτών που θα τα στελεχώσουν. Το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Κρίσιμο «στοίχημα» η εμπιστοσύνη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου για το εμβόλιο στις 29 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα περάσουν τα σύνορα της χώρας μας τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιτροπή αξιολόγησης ακολουθεί μεν fast-track διαδικασίες, αλλά χωρίς να ενδίδει σε «εκπτώσεις».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου «κανείς δεν θα τολμούσε να αρχίσει εμβολιασμό εάν το εμβόλιο δεν ήταν ασφαλές».

Για να χτιστεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.

«Για να έχουμε ανοσία θα πρέπει να περάσει περίπου ένα εξάμηνο» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει μία δυναμική ενημερωτική καμπάνια που θα δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες και αμφιβολίες.