Skip to main content

Αύξηση στους εμβολιασμούς έφερε η άνοδος των κρουσμάτων - Έρχεται το αναθεωρημένο εμβόλιο

Ενισχύθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές Covid, προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα στη ζήτηση – Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο

Σε αύξηση των εμβολιασμών έχει οδηγήσει η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Όλους τους προηγούμενους μήνες η πορεία των εμβολιασμών ήταν πτωτική, καθώς ακόμα και πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την 4η δόση το απέφευγαν, οι περισσότεροι αναμένοντας το νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο, το οποίο θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές του ιού. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων πολιτών που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την 4η δόση, εμβολιάστηκε μόλις το 15% αρκετές εβδομάδες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, οπότε επιδεινώθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση που κυμαίνεται περίπου στο 20% σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που έχει αναγκάσει τις υγειονομικές αρχές να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.

«Έχει παρατηρηθεί μία ήπια αύξηση τον τελευταίο καιρό και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ενισχύσει τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία όλο αυτό το διάστημα περιορίζαμε όταν δεν υπήρχε κίνηση και τα αυξάναμε όταν υπήρχε. Το τελευταίο 20ήμερο βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση της ζήτησης, οπότε εδώ και περίπου δέκα ημέρες μπήκαμε στη διαδικασία να αυξήσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές. Βλέπουμε αύξηση κυρίως στα αστικά κέντρα. Υπάρχει και σε μικρότερες, αλλά είναι αύξηση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις δομές που υπάρχουν», ανέφερε στη Voria.gr η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου. Η ίδια σημείωσε, πάντως, πως δεν πρόκειται για νέους εμβολιασμούς, αλλά σχεδόν αποκλειστικά πρόκειται για πολίτες που κάνουν την τέταρτη δόση ή αναμνηστική επτά με οχτώ μήνες μετά την προηγούμενη και δεν έχουν νοσήσει στο μεσοδιάστημα.

Έρχεται το αναθεωρημένο εμβόλιο

Το φθινόπωρο -εκτός απροόπτου- θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο, το οποίο ετοιμάζουν παράλληλα και η Pfizer και η Moderna. «Και οι δύο εταιρείες είναι περίπου στο ίδιο χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ζητήσουν έγκριση από την Αμερική στα τέλη Αυγούστου. Από εκεί και μετά θα το περιμένουμε και στην Ευρώπη», δήλωσε στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ειδικά με την αύξηση των κρουσμάτων συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο. «Σίγουρα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση οι άνω των 60 -στην Αμερική ισχύει για τους άνω των 50- και όλοι οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και με χρόνια νοσήματα. Το άνω των 30, έτσι όπως διατυπώθηκε για τον γενικό πληθυσμό, δημιούργησε σύγχυση. Ένας 35χρονος που δεν έχει άλλα νοσήματα, είναι καλύτερο να εμβολιαστεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με το αναθεωρημένο εμβόλιο. Οι υπόλοιποι για να προστατευτούν, να το κάνουν τώρα», είπε χαρακτηριστικά.