Skip to main content

Κορωνοϊός: Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών στα νοσοκομεία

Συνεχίζεται η λειτουργία των κλινικών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κλινικές Covid μπορούν να λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Νέες οδηγίες στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών COVID-19 εντός των νοσοκομείων με την ενεργή εμπλοκή και των ιδιωτικών νοσοκομείων τα οποία καλούνται να πλέον κρατούν τους ασθενείς τους με COVID-19 αντί να τους παραπέμπουν στο ΕΣΥ όπως γίνεται έως τώρα, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, συνεχίζεται η λειτουργία των κλινικών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κλινικές Covid μπορούν να λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Στις κλινικές Covid νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με συμπτώματα και επιστημονικά ευρήματα της νόσου που χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας.

Aσθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη Covid κλινικές και οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο, εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από ειδικό γιατρό (λοιμωξιολόγο, παθολόγο ή πνευμονολόγο) και εφόσον είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν εξαιρετικά ήπια νόσο και δεν χρήζουν ειδικής θεραπείας, μπορούν να παραμείνουν στην κλινική τους σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης που θα οριστεί για τον λόγο αυτό. Εξαίρεση αποτελούν οι αιματολογικές κλινικές και οι μονάδες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στις οποίες δεν επιτρέπεται η νοσηλεία ασθενών θετικών στον κορωνοϊό. Αλλη μία εξαίρεση αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων η κατάσταση της ψυχικής υγείας των οποίων δεν επιτρέπει την εφαρμογή απομόνωσης. Οι ασθενείς αυτοί θα νοσηλεύονται σε κλινικές Covid.

Σε περίπτωση που έχει προγραμματιστεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής βγει θετικός στο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό τεστ δεν αναβάλλονται, αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου. Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και είναι θετικοί στον SARS-CoV-2 διακομίζονται σε ΜΕΘ – Covid του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή η αναδιάταξη χώρων, εξοπλισμού και ανθρώπινων πόρων γίνεται για την «αρτιότερη εξυπηρέτηση των μη-Covid περιστατικών και την διασφάλιση της ολοκληρωμένης περίθαλψης και των ασθενών με COVID-19». Τα δεδομένα που επιτρέπουν αυτήν την μερική επιστροφή στην κανονικότητα των νοσοκομείων είναι ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού η επικράτηση ηπιότερων παραλλαγών του ιού και η διαθεσιμότητα θεραπειών (αντι-ιικά φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα).

Πηγή: kathimerini.gr