Skip to main content

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό - Πώς θα χορηγούνται

Οι γιατροί που θα συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα χάπια θα χρειάζεται να καταχωρούν την 7η αλλά και την 28η ημέρα μετά τη χορήγηση την πορεία της νόσου

Ανοίγει μέχρι αύριο η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Συγκεκριμένα, τα χάπια θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στις ίδιες κατηγορίες ασθενών με αυτές που χορηγούνταν τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Θα χορηγούνται σε άτομα που νοσηλεύονται με ήπια νόσο και όχι σε άτομα που έχουν κάποια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η υπουργός επεσήμανε επίσης πως οι γιατροί που θα συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα χάπια θα χρειάζεται να καταχωρούν την 7η αλλά και την 28η ημέρα μετά τη χορήγηση την πορεία της νόσου για να φανεί η αποτελεσματικότητα.   

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως η χορήγηση αντιικών χαπιών θα γίνεται με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στα μονοκλωνικά αντισώματα, των οποίων η χορήγηση έχει ολοκληρωθεί.

Η υπουργός σημείωσε όμως πως επειδή δεν έχει δοθεί άδεια, ο ασθενής θα υπογράφει προκειμένου να μπορεί να λάβει τα φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που έχουν λάβει μία πρώτη θετική γνωμοδότηση αλλά όχι έγκριση, οπότε υπάρχουν αναφορές που είναι αποτελεσματικά αλλά μένει να φανεί και στην πράξη.