Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός στα νοσοκομεία για τα αυξημένα κρούσματα

Πώς αντιμετωπίζουν την αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών από κορωνοϊό δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου.

Με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και εύλογη ανησυχία παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν στη Voria.gr, η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς είναι απόλυτα ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη παρά την αυξημένη ροή περιστατικών που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: 20 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΑΧΕΠΑ-Παπανικολάου

ΑΧΕΠΑ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση των αυξημένων κρουσμάτων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έδωσε, μιλώντας στη Voria.gr, o διοικητής του Παντελής Παντελιάδης, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΧΕΠΑ είναι το πρώτο από τα νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19 στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο δέχθηκε μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας στη χώρα μας.

«Υπάρχει όντως μια ελαφρώς πιο αυξημένη και αναμενόμενη ροή ασθενών που νοσούν από Covid-19 και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτό δεν εμπνέει καμία ιδιαίτερη ανησυχία και μακάρι να πάμε έτσι και στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ατομική ευθύνη του καθενός και η καθολική τήρηση των μέτρων.

«Δεν γίνεται ο καθένας να έχει τον δικό του χωροφύλακα για να τηρεί τα μέτρα», πρόσθεσε και ανέφερε ότι είναι σημαντική η τήρηση των κανόνων από όλους με σεβασμό για τον συνάνθρωπο.

Στο ίδιο κλίμα στέκεται και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, Συμεών Μεταλλίδης.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Μεταλλίδης ανέφερε ότι υπάρχει πάντα με εύλογη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκεται σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη έξαρση και δεύτερο κύμα του ιού.

«Υπάρχει μια αυξητική τάση στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, ωστόσο η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ διαθέτει συνολικά 27 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 10 είναι αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19, ενώ στην αρχή τις πανδημίας διέθετε μόλις οκτώ. Από τις 27, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόλις η μια από ασθενή με κορωνοϊό που βρίσκεται διασωληνωμένος.

Νοσοκομείο Παπανικολάου

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, έκρουσε από την πλευρά του μιλώντας στη Voria.gr, o καθηγητής Πνευμολογίας και Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος για την επιδημία του κορωνοϊού του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ιωάννης Κιουμής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πράγματι μια αυξημένη ροή νοσηλευόμενων κρουσμάτων στο νοσοκομείο, πράγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο, καθώς το Παπανικολάου δεν ήταν εξαρχής νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια υποτυπώδης ανησυχία για τη μελλοντική εξέλιξη του ιού, ωστόσο η κατάσταση την παρούσα περίοδο δεν είναι ανεξέλεγκτη.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν είχε χαρακτηριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, εντούτοις σήκωσε σημαντικό βάρος της νοσηλείας ασθενών με Covid-19 κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κιουμής, υπάρχει προετοιμασία από το προσωπικό του νοσοκομείου για ενδεχόμενο 2ο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, καθώς όπως ανέφερε, αυτό που διανύουμε αυτή την περίοδο, «πιστεύω δεν είναι 2ο κύμα κορωνοϊού, αλλά τα απόνερα από το πρώτο κύμα».

Βέβαια, ο επιστημονικός υπεύθυνος για την επιδημία του κορωνοϊού του νοσοκομείου Παπανικολάου άφησε αιχμές σχετικά με τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού που νοσηλεύονται σε αυτό.

Όπως είπε, καθώς το νοσοκομείο δεν ήταν απο την αρχή νοσοκομείο αναφοράς δεν πριμοδοτήθηκε με χρήματα για τη σωστή υποδοχή και νοσηλεία των κρουσμάτων σε αυτό, με αποτέλεσμα να καταλήξει να έχει περιορισμένες υποδομές, όπως μη πιστοποιημένους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

«Δεν μπορείς να φορτώνεις ένα νοσοκομείο με αυξημένες ευθύνες και την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού χωρίς χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.