Skip to main content

Κορωνοϊός: Ανησυχητική η κατάσταση στην Ιταλία

Στην Ιταλία η επιδημία γίνεται όλο και επιθετικότερη. Τα νοσοκομεία στο Τορίνο και στην Νάπολη είναι υπερπλήρη και στο Μιλάνο η κατάσταση είναι οριακή

Ξανάνοιξε στο Μιλάνο το νέο νοσοκομείο Covid που είχε στηθεί την άνοιξη, έξω από την Έκθεση του Μιλάνου, με δωρεές ιδιωτών. Δεν υπάρχουν όμως αρκετοί νοσηλευτές για να μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την περασμένη άνοιξη, δεν μπορούν ούτε να ζητηθούν «δανεικοί» από άλλες περιοχές της χώρας διότι ο ιός έχει εξαπλωθεί pl;eon παντού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανώτατη διάδοση των κρουσμάτων, μπορεί να καταγραφεί στις 27 του μηνός. Αλλά με την πρόβλεψη αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Αντρέα Κρισάντι, από την περιοχή Βένετο, δηλώνει ανοιχτά ότι τα χειρότερα θα τα έχουμε ακόμη για πολύ καιρό μπροστά μας.

«Πρέπει να επιβληθεί άμεσα γενικό lockdown διαφορετικά αποκλείεται να σωθούμε. Εμείς έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας», λένε στα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια πολλοί νοσηλευτές.

Τοπικοί περιορισμοί και πολιτικές αντιπαραθέσεις

Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση Κόντε προσπαθεί να επιβάλει τοπικούς περιορισμούς, με την προοπτική μιας βαθμιαίας διεύρυνσής τους. Ουσιαστικά, κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μιας νέας, γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και αυστηρής περιστολής της βιομηχανικής παραγωγής. Ούτε η κυβέρνηση της Ρώμης αλλά ούτε και οι διάφορες περιφέρειες. Και μέσα σε όλα αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνεχής αντιπαράθεση της κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς, με την αντιπολίτευση της Λέγκα, της άκρας δεξιάς και του Μπερλουσκόνι, σχετικά με το αν τα μέτρα που εγκρίνονται είναι έγκαιρα και αποδοτικά. 

Σήμερα, τέλος, αναμένεται να αποφασιστεί, παράλληλα αν η περιφέρεια της Νάπολης πρέπει να μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη». Η αναμονή των ασθενών με κορονοϊό , στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων της πόλης αγγίζει πλέον τις τρεις ημέρες.  Και ο στρατός ετοιμάζεται να στήσει υπαίθρια νοσοκομεία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle