Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι 30 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για τα self test

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και οι φάκελοι αναμένεται να κατατεθούν τη Δευτέρα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκατομμύρια self-tests που θα διατεθούν στους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι εξής 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, επτά με οκτώ εταιρείες δείχνουν να πληρούν τις προδιαγραφές όσον αφορά την προμήθεια self test κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα πρώτα 10 εκατ. self tests θα είναι έγκαιρα στα φαρμακεία αρχές Απριλίου.

Σημειώνεται ότι εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Η εκστρατεία των self test θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή.