Skip to main content

Κορωνοϊός:Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ σε όλη τη χώρα-Οι εξαιρέσεις

Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ισχύει σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες

Νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα με σκοπό την αναχαίτιση του κορωνοϊού κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ισχύει σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες δηλαδή αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Η απόφαση βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις πολιτών που αυξάνουν τη μετάδοση του ιού, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή sms στο 13033 για μετακινήσεις για λόγους υγείας (κωδικός 1), συνοδείας κατοικίδιου ζώου (κωδικός 6) και βεβαίωση εργαζόμενου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

«Άρα από την Παρασκευή το πρωί μετά τις 9:00 το βράδυ και μέχρι τις 5:00 το πρωί μετακίνηση μόνο για εργασία, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας με sms με κωδικό 1 και μικρή βόλτα κατοικίδιου πλησίον της οικίας με sms τον κωδικό 6», είπε.

«Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζουμε ότι αυτή δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών», πρόσθεσε και τόνισε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

«Παράλληλα κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας», τόνισε.

Αναφορικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα συνέστησε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένα κριτήρια μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο τον αριθμό των παρουσιαστών εκπομπών και των προσκεκλημένων που βρίσκονται στο στούντιο.

Τελικά αποφασίστηκαν μέτρα για όλη τη χώρα και όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι ανοιχτά παραμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, και τα δημοτικά σχολεία, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που υπήρχαν έως το μεσημέρι της Τετάρτης.