Skip to main content

Κορωνοϊός: Από σοκ σε σοκ οι δείκτες στον δήμο Θεσσαλονίκης-Στις 6.000 τα ενεργά κρούσματα

Έκρηξη της πανδημίας στον κεντρικό δήμο με 2.400 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα και 70 επιπλέον νοσηλείες - Η πορεία των κρουσμάτων στον δήμο

Από σοκ σε σοκ με τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και πλέον δυστυχώς και με τις νοσηλείες. Το νέο κύμα φαίνεται ότι πλέον μπαίνει σε ανεξέλεγκτη πορεία, καθώς η αύξηση των εβδομαδιαίων ενεργών κρουσμάτων είναι εκθετική, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλειών, που δεν πιέζουν πλέον απλώς το σύστημα υγείας, αλλά το οδηγούν στην... εντατική.

Αν την προηγούμενη εβδομάδα με τα χίλια νέα κρούσματα μιλούσαμε για έκρηξη στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, σήμερα η αύξηση είναι εκρηκτική, καθώς τα ενεργά κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ στον δήμο Θεσσαλονίκης έφτασαν στις 6.000! Μόνο στον κεντρικό δήμο...

Η αύξηση κατά περίπου 40% σε σύγκριση με την καταγραφή της προηγούμενης Δευτέρας είναι ενδεικτική του τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα...

Για την ακρίβεια των αριθμών, τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ στον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι 5.948 κι από αυτά σε νοσοκομείο είναι 297 πολίτες.

Αν προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα του εορταστικού τριημέρου στα τέλη Οκτωβρίου λίγη σημασία έχει, αφού η διασπορά του ιού είναι γενικευμένη πλέον στην κοινότητα και δεν δικαιολογείται (όπως τουλάχιστον λένε ειδικοί και αυτοδιοικητικοί) από τις συναθροίσεις του τριημέρου 26ης – 28ης Οκτωβρίου.

Η εικόνα της έκρηξης της πανδημίας στον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα γίνεται κατανοητή εάν συγκριθούν τα νέα νούμερα με εκείνα της προηγούμενης Δευτέρας, όταν τα ενεργά κρούσματα ήταν 3.546, ενώ από αυτά σε νοσοκομείο ήταν τα 227. Η αύξηση μέσα σε μόλις μια εβδομάδα είναι 2.400 νέα ενεργά κρούσματα και 70 επιπλέον νοσηλευόμενοι.

Ο Νοέμβριος μπήκε «άγρια» και θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στους υπόλοιπους 13 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Μένοντας στον κεντρικό δήμο, η πορεία της πανδημίας μετά την περσινή άνοιξη είχε τα εξής χαρακτηριστικά: ήρεμο καλοκαίρι με εξαιρετικά μειωμένους δείκτες, σταθεροποίηση για περίπου δυο μήνες σε ανεκτά επίπεδα και από Οκτώβριο σταθερή και με χαμηλούς ρυθμούς αύξηση, η οποία άρχισε να επιδεινώνεται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και να γίνεται εκρηκτική από τα τέλη του μήνα και κυρίως στις πρώτες αυτές μέρες του Νοεμβρίου.

Αν κάτι ήταν ενθαρρυντικό όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι νοσηλείες, που διατηρήθηκαν επί μακρόν περιορισμένες, όμως το τελευταίο διάστημα άρχισαν να αυξάνονται (περίπου 20 – 30 την εβδομάδα) για να φτάσουμε στην τελευταία εβδομάδα που... έπεσε πλέον κι αυτό το κάστρο, με την αύξηση των νοσηλειών μέσα σε μια εβδομάδα κατά 70.

Κι επειδή ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που επηρεάζει πιο πολύ την πορεία της πανδημίας στο νομό Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας περίπου όσα κρούσματα και νοσηλείες καταγράφουν οι υπόλοιποι 13 δήμοι, η πίεση πια από την κοινωνία, που φαίνεται εκτεθειμένη στον κορωνοϊό μεταφέρεται στα νοσοκομεία, όπου η κατάσταση περιγράφεται από τους γιατρούς ως τραγική και επιδεινώνεται διαρκώς. Άγνωστο που θα φτάσει πια...

Η πορεία ενεργών κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες έξι εβδομάδες στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

-4 Οκτωβρίου 2021: 1.623 κρούσματα – 164 νοσηλείες.

-11 Οκτωβρίου 2021: 1.925 κρούσματα – 157 νοσηλείες (πρώτη σημαντική εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του φθινοπώρου κατά περίπου 300).

-18 Οκτωβρίου 2021: 2.038 κρούσματα – 175 νοσηλείες.

-25 Οκτωβρίου 2021: 2.638 κρούσματα – 192 νοσηλείες (δεύτερη σημαντική εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά περίπου 600).

-1 Νοεμβρίου 2021: 3.546 κρούσματα – 227 νοσηλείες (τρίτη αύξηση κατά περίπου χίλια).

-8 Νοεμβρίου 2021: 5.948 κρούσματα – 297 νοσηλείες (τέταρτη και μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αύξηση κατά περίπου 2.400 κρούσματα και πρώτη πολύ μεγάλη αύξηση νοσηλειών κατά 70).