Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με τους φοιτητές Erasmus του ΑΠΘ

Ποιες οι δυσκολίες επαναπατρισμού των Ελλήνων από την Ευρώπη- Τι λέει Θεσσαλονικιά φοιτήτρια στη Voria. Στοιχεία με τους φοιτητές του ΑΠΘ ανά χώρα

Περίπου δύο με δυόμισι χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι αλλοδαποί συνάδελφοί τους βρίσκονται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Σύμφωνα με την Εμμανουέλα Παράβαλου, πρόεδρο του Δικτύου φοιτητών/τριων Erasmus στην Ελλάδα, αρκετοί από τους φοιτητές/τριες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας επιθυμούν να επιστρέψουν. «Προς το παρόν, πάντως, οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στις χώρες που βρίσκονται, αλλά αυτό ενδεχομένως να αλλάξει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναλόγως των εξελίξεων με τον κορωνοϊό» αναφέρει στην Voria.gr η Εμμανουέλα Παράβαλου.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι άγνωστο ακόμη, πόσοι από αυτούς τους φοιτητές/τριες έχουν ήδη επιστρέψει. «Μέσω μιας φόρμας που έχουμε, σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πολλούς από αυτούς τους φοιτητές/τριες προκειμένου να δούμε πόσοι θέλουν να επιστρέψουν και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σε αυτή τους την προσπάθεια».

Γιατί θέλουν να επιστρέψουν

Όπως εξηγεί η Εμ. Παράβαλου οι λόγοι που οι Έλληνες φοιτητές/τριες θέλουν να επιστρέψουν είναι βεβαίως η επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Παράλληλα, ήδη πολλά πανεπιστήμια στα οποία έκαναν τις σπουδές τους, στο πλαίσιο του  Erasmus, έχουν κλείσει. Κάποια απ' αυτά συνεχίζουν μαθήματα μέσω διαδικτύου, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να γίνει και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δυσκολίες επιστροφής των φοιτητών/τριών αφορούν κυρίως τις χώρες της Ισπανίας και Ιταλίας καθώς δεν υπάρχουν πλέον απ' ευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα. «Γι' αυτές τις δύο χώρες υπάρχει ειδική μέριμνα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, του ΙΚΥ και φυσικά των ελληνικών προξενικών Αρχών όπου θα πρέπει να απευθυνθούν οι φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε αυτές τις δύο χώρες. Για τις άλλες δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα».

Η Εμ. Παράβαλου επισημαίνει ωστόσο και κάποιες άλλες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα ότι πολλοί εκμισθωτές ζητούν από τους Έλληνες φοιτητές να εξοφλήσουν το σύνολο των ενοικίων, ως και τον Ιούνιο, παρότι τα παιδιά αναχωρούν για λόγους ανωτέρας βίας, ανεξάρτητα από τη θέλησή τους. Επίσης, σε πολλούς λειτουργεί αποτρεπτικά το γεγονός ότι μόλις επιστρέψουν θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με την Εμ. Παράβαλου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα απογίνει με το τρέχον εξάμηνο σε περίπτωση επιστροφής των φοιτητών. «Βεβαίως, τα μαθήματα έχουν ουσιαστικά σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσουν σε όλα τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, ωστόσο, κάθε Ίδρυμα, έχει τους δικούς του κανόνες και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

«Δεν θα επιστρέψω», λέει Θεσσαλονικιά από τη Λισαβόνα

Η Αλεξάνδρα Βαβουράκη είναι Θεσσαλονικιά, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής και βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου στη Λισαβόνα. Όπως εξηγεί στην Voria.gr «έχω αποφασίσει να παραμείνω. Αφενός η κατάσταση εδώ είναι όπως πάνω κάτω και στην Ελλάδα και επιπλέον, θεωρώ ότι θα κινδυνεύσω περισσότερο κατά την μετακίνησή μου, αφού θα χρειαστεί να μπω σε μετρό, αεροπλάνα, λεωφορεία κ.ο.κ., ενώ εδώ παραμένω στο διαμέρισμά μου και παράλληλα, κάνω τα μαθήματά μου μέσω διαδικτύου». Όπως αναφέρει, μιλά καθημερινά με τους γονείς της «οι οποίοι είναι λογικό να ανησυχούν αλλά πιστέψτε με, είναι πιο ασφαλές να παραμείνω εδώ».

Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι φοιτητές/τριες Erasmus του ΑΠΘ

Ο αριθμός των φοιτητών/τριων του ΑΠΘ που βρίσκονται στο εξωτερικό, αυτό το εξάμηνο, στο πλαίσιο του Erasmus ανέρχεται σε 636. Εξ αυτών οι περισσότεροι, σύνολο 111 βρίσκονται στην Ισπανία και ακολουθούν η Γερμανία με 109, η Γαλλία με 81, η Ιταλία με 76, η Ολλανδία με 33, η Τσεχία με 31 κ.ο.κ.

Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος το ΑΠΘ είναι σε επικοινωνία με πολλούς από τους φοιτητές/τριες που είναι στο εξωτερικό και προσπαθεί, και μέσω του υπουργείου Παιδείας, να βοηθήσει όσους επιθυμούν να επιστρέψουν. «Έως και σήμερα δεν μας έχουν υποβληθεί αιτήματα από φοιτητές μας που θέλουν να επιστρέψουν. Εμείς θα είμαστε σε επικοινωνία με τα παιδιά μας, θα τους ενημερώνουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επαναπατριστούν, αναλόγως της χώρας στην οποία βρίσκονται».

Παράλληλα, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να βοηθήσει και τους 373 αλλοδαπούς φοιτητές/τριες οι οποίοι βρίσκονται στο ΑΠΘ αυτό το εξάμηνο, μέσω του προγράμματος Erasmus. «Κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη φύγει, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι. Θα έχουμε ακριβή εικόνα τις επόμενες μέρες» σημειώνει ο κ. Κωβαίος.

Από τους 373 οι περισσότεροι, 74, προέρχονται από τη Γερμανία και ακολουθούν: Ισπανία με 49, Γαλλία με 46, Ιταλία με 41, Τουρκία με 21, Πολωνία με 20 κ.ο.κ.

Τι θα γίνει με το τρέχον εξάμηνο

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές Erasmus το ΑΠΘ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

Σχετικά με την αποδοχή ή όχι της παρακολούθησης των διαδικτυακών μαθημάτων ή της τηλεργασίας που προσφέρουν πολλά από τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά ιδρύματα που έχουν αναστείλει τις εκπαιδευτικές τους διαδικασίες, κατόπιν εκ νέου επικοινωνίας με την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

- Εφόσον τα προσφερόμενα διαδικτυακά μαθήματα επιτρέψουν στους Έλληνες φοιτητές/φοιτήτριες να ολοκληρώσουν το σύνολο των ακαδημαϊκών υποχρεώσεών τους που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Μάθησης, και οδηγήσουν στην εξέτασή τους και στην απονομή Transcript of Records στο τέλος του εξαμήνου, τότε η μετακίνησή τους θα θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε κανονικά, ανεξαρτήτως της παραμονής τους ή όχι στη χώρα υποδοχής.

- Εφόσον η τηλεργασία επιτρέπει στους Έλληνες φοιτητές/φοιτήτριες να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, και τα αποτελέσματά της συμπεριληφθούν στο Πιστοποιητικό Πρακτικής Άσκησης, τότε η μετακίνησή τους θα θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε κανονικά, ανεξαρτήτως της παραμονής τους ή όχι στη χώρα υποδοχής.

- Τα διαδικτυακά μαθήματα και η τηλεργασία δεν γίνονται αποδεκτά στην περίπτωση ρητής ακύρωσης της μετακίνησης από την πλευρά του/της μετακινούμενου/μετακινουμένης. Σε αυτή την περίπτωση, το οικείο Τμήμα του ΑΠΘ είναι αρμόδιο να αποφασίσει τη δυνατότητα εγγραφής του/της μετακινούμενου/μετακινουμένης εκ νέου στα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου στο ΑΠΘ.