Skip to main content

Κορωνοϊός: Άρχισαν και στην Κύπρο οι εμβολιασμοί - Τη Δευτέρα ο Αναστασιάδης

Έναρξη των εμβολιασμών για την πανδημία και στην Κύπρο στις 27 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει άλλωστε και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ημέρα-σταθμός στις προσπάθειες για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η 27η Δεκεμβρίου και για την Κύπρο. Στις 9 το πρωί άρχισε το πρόγραμμα χορήγησης του εμβολίου των εταιριών Pfizer και BionTech για τον Covid-19. Δύο ένοικοι οίκου ευγηρίας στην Λευκωσίας, ένας 84χρονος άντρας και μια 88χρονη γυναίκα, καθώς και ο Διευθυντής του οίκου ευγηρίας, ήταν οι πρώτοι Κύπριοι που εμβολιάστηκαν, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά και εμπιστοσύνης προς την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

Το εμβολιαστικό πλάνο

Τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοΐου έφτασαν στην Κύπρο το Σάββατο με πτήση από την Ολλανδία και φυλάγονται σε δύο ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης, τα οποία απέκτησε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία. Το πακέτο περιλαμβάνει 1950 φιαλίδια του εμβολίου, με το κάθε ένα από τα φιαλίδια να περιέχει πέντε δόσεις. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει το 28% των εμβολίων που της αναλογούν, τα οποία και θα διατεθούν σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, καθώς και σε ένοικους, αλλά και εργαζόμέενους σε οίκους ευγηρίας.

Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης: Σπουδαία μέρα για την Κύπρο και για ολόκληρη την Ευρώπη

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η αξιοποίηση του πακέτου που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για τον εμβολιασμό συνολικά 5,875 ατόμων. Σημειώνεται τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα λάβει και ο ίδιος το εμβόλιο τη Δευτέρα στις 9:30 το πρωί σε ιατρικό κέντρο της επαρχίας Λευκωσίας. 

Λουκιανός Κυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle