Skip to main content

Κορωνοϊός: Χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα η Ελβετία

Χθες στην Ελβετία καταγράφηκαν 143 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 29.407. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 1.408.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας προχωρά στην άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ξανανοίγοντας καταστήματα, εστιατόρια και μουσεία, μολονότι θα απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων μέχρι και τον Αύγουστο.

Το κλείσιμο των συνόρων θα αρχίσει να χαλαρώνει από τις 11 Μαΐου, αρχικά ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν οι οικογένειες, ενώ θα υπάρξει μια δεύτερη φάση χαλάρωσης από τις 8 Ιουνίου. Θα υπάρξει επίσης μια «προσεκτική επαναλειτουργία» των εστιατορίων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξανανοίξουν από τις 11 Μαΐου. Οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες μπορούν να ξαναρχίσουν τους αγώνες από τις 8 Ιουνίου, όμως χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στις 27 Μαΐου θα αποφασιστεί αν θα επιτραπούν συναθροίσεις μέχρι 1.000 προσώπων. Σήμερα, το όριο είναι μόνο 5 άνθρωποι.

Χθες στην Ελβετία καταγράφηκαν 143 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 29.407. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 1.408.

«Πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι και πολύ προσεκτικοί», είπε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη. «Κάνουμε τα πάντα βήμα προς βήμα ώστε να επιτύχουμε μια καλή χαλάρωση και μια σταθερή κατάσταση», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,95 δισεκ. δολαρίων για τον τομέα των αερομεταφορών που έχει πληγεί από την πανδημία.