Skip to main content

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκες και περιορισμούς από το Σάββατο για τους Ισλανδούς

Χωρίς μάσκες ή αποστάσεις θα είναι από αύριο Σάββατο οι Ισλανδοί καθώς όλοι οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού θα αρθούν.

Οι Ισλανδοί δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες ή να τηρούν τις αποστάσεις καθώς όλοι οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 θα αρθούν αύριο, Σάββατο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας.

Η χώρα κατάφερε γενικά να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ξέσπασμα της COVID-19 μέσω ενός αυστηρού συστήματος τεστ και ιχνηλάτησης, αλλά έχει θεσπίσει μέτρα lockdown  αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να περιορίσει τις εξάρσεις των μολύνσεων.

«Αποκαθιστούμε την κοινωνία στην οποία έχουμε συνηθίσει να ζούμε και την οποία έχουμε τόσο επιθυμήσει», δήλωσε η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ.

Η Ισλανδία θα είναι πιθανόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα άρει όλους τους περιορισμούς λόγω COVID-19, είπε η Σβαβαρσντότιρ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Kjarninn.

Στους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση λέει πως το 87% των Ισλανδών έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του κορvωνοϊού, το οποίο όπως λέει είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ συγκρίσιμων χωρών.

Η χώρα των 360.000 κατοίκων έχει δείκτη επίπτωσης 14 ημερών μόλις 1,6 ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε σύνολο 6.637 που έχουν μολυνθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ