Skip to main content

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με μέτρα… Πάσχα-Τι πρόκειται να ανοίξει και πότε

Υπό αυστηρούς περιορισμούς θα εορταστούν φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. To χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει τι και οι σίγουρες απαγορεύσεις

Με lockdown τσουγκρίσαμε αβγά, με μερικό lockdown θα φάμε και μελομακάρονα όπως σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, αφού στο κατώφλι των γιορτών το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει κυριολεκτικά τη χώρα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.

Όπως και το περασμένο Πάσχα ήταν τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, έτσι και τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα έχουν άλλο χαρακτήρα, καθώς οι περιορισμοί θα διατηρηθούν, με κάποιες εξαιρέσεις.

Η παράταση

Το lockdown είναι σίγουρο καταρχάς ότι θα παραταθεί πέραν της 29 Νοεμβρίου, αφού τα στοιχεία δεν δείχνουν βελτίωση της κατάστασης των κρουσμάτων και ειδικά στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο όσον αφορά εισαγωγές στα νοσοκομεία και της διασωληνώσεις.

Διαβάστε σχετικά: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας - Αύξηση εισαγωγών κατά 10%

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να προχωρήσει σε διάγγελμα σύμφωνα με πληροφορίες όπου πρόκειται να δώσει έναν οδικό χάρτη στους πολίτες σχετικά με την επιμήκυνση του lockdown, αλλά και το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, αλλά και των σχολικών μονάδων.

Τι ανοίγει και πότε

Προτεραιότητα της κυβέρνησης όσον αφορά την άρση μέτρων φαίνεται πως είναι τα σχολεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου, ωστόσο η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών.

«Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως που σημείωσε πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων».

Όσον αφορά την εστίαση, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο 4 άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων φαίνεται πως προβλέπει  επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Τελευταία και με πολλούς περιορισμούς είναι το άνοιγμα της εστίασης, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων, μάλλον στις 21 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Εστιάτορες: Δεν μας συμφέρει να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα

Οι περιορισμοί εκεί θα είναι πολλοί, αφού δεν θα επιτρέπεται η μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα υπάρξει σχεδιασμός εντατικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Κόκκινη γραμμή αποτελούν τα μπαρ που θα διατηρήσουν κατεβασμένα ρολά και στις γιορτές, αφού εκεί εντοπίζεται μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού.

Σχετικά με τις εκκλησίες, όπως είπε σήμερα στο Mega ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, αναμένεται να παραμείνουν κλειστές όπως και το Πάσχα, αφού αποτελούν χώρους συνωστισμού.

Οι σίγουρες απαγορεύσεις

Ό,τι και να συμβεί θα ισχύσει ένα τρίπτυχο απαγορεύσεων που θα θυμίζει τις γιορτές του Πάσχα.

Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπονται:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά