Skip to main content

Κορωνοϊός: Χωρίς γάντια στα διόδια-Αίτημα για ελεύθερη διέλευση (φωτο)

Περιφερειάρχες υπέβαλαν προφορικά αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για την αναστολή λειτουργίας των διοδίων, αλλά πήραν αρνητική απάντηση.

Δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας των σταθμών διοδίων στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το αίτημα υπεβλήθη προφορικά από ορισμένους περιφερειάρχες προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το αίτημα έχει να κάνει με την προστασία τόσο των πολιτών οι οποίοι διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων, όσο κυρίως των εκατοντάδων εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται σε αυτούς. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύει η Voria.gr, οι εργαζόμενοι σε πολλούς σταθμούς διοδίων στην Εθνική Οδό δεν χρησιμοποιούν ούτε καν γάντια κατά τις συναλλαγές με τους οδηγούς.

Και αυτό παρά τις έως τώρα εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο κορωνοϊός είναι σε θέση να επιζήσει για αρκετό χρονικό διάστημα τόσο στα χαρτονομίσματα όσο και στα κέρματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του αντιτίμου των διοδίων. Επιπλέον, από τους σταθμούς διέρχονται οδηγοί, πολλοί εξ αυτών επαγγελματίες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού στις οποίες, όπως και στην Ελλάδα, έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της νόσου.

Σύμφωνα με την αυτοψία την οποία έκανε χθες η Voria.gr στα διόδια του Ωραιοκάστρου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν προστατευτικά γάντια, σε αντίθεση με αυτούς στα διόδια των Μαλγάρων παρότι και οι δύο σταθμοί ανήκουν στη δικαιοδοσία της εταιρείας “Εγνατία Οδός Α.Ε.”. Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Κουτσούκος εξήγησε ότι “με δική τους πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης καθώς, σύμφωνα με όσα μας έχουν πει, η χρήση τους είναι κάπως αμφιλεγόμενη καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει και στα γάντια. Βεβαίως, εφόσον ο εργαζόμενος αισθάνεται περισσότερο ασφαλής με τα γάντια, καλά κάνει και τα χρησιμοποιεί”.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους σταθμούς διοδίων επί της ΠΑΘΕ, χωρίς γάντια ήταν οι εργαζόμενοι σε όλους τους σταθμούς της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”. Γάντια φορούσαν εργαζόμενοι σε κάποιους σταθμούς της “Κεντρικής Οδού” και σε όλους τους σταθμούς τους οποίους διαχειρίζεται η “Νέα Οδός”. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι στα διόδια από τη Λαμία μέχρι την Αθήνα χρησιμοποιούν γάντια κατά τις συναλλαγές τους με τους οδηγούς,