Skip to main content

Λοιμοξιωλόγος: Προσοχή σε υφασμάτινες μάσκες και γάντια

Περιττή η χρήση μάσκας από ανθρώπους που δεν νοσούν, καθώς αποτελεί εστία μικροβίων. Βάζουμε μόνοι τα μικρόβια στη μύτη μας λέει λοιμωξιολόγος.

Δεν προστατεύουν από κορωνοϊό ή άλλες νόσους του αναπνευστικού οι υφασμάτινες μάσκες αλλά αντιθέτως γίνονται εστίες μικροβίων αν δεν χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο, δήλωσε η Βησσαρία Σακκά, λοιμωξιολόγος και επιμελήτρια του «Ερυθρού Σταυρού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Σακκά είπε χαρακτηριστικά πως «οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν μόνο τον ασθενή, όταν δηλαδή βήχει να μην μεταφέρει τα σταγονίδιά του. Τους υπόλοιπους δεν τους προστατεύουν και ίσα ίσα από τους υδρατμούς που έχουμε στην αναπνοή μας, πολύ γρήγορα υγραίνονται και σίγουρα κολλάνε και περισσότερα μικρόβια».

Αναφερόμενη στην εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση μασκών από άτομα που δεν νοσούν, η κ. Σακκά τόνισε πως πρόκειται για περιττή ενέργεια. «Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να τις φορούν στον δρόμο, στο σούπερ μάρκετ και στον φούρνο. Καταλαβαίνω ότι η τακτική αυτή γίνεται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους γιατί στην ουσία δεν τους προστατεύουν, όπως νομίζουν».

Παράλληλα σημείωσε πως τις περισσότερες φορές η αφαίρεση της μάσκας γίνεται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να μολύνουμε τα χέρια μας με ο,τι έχει πέσει νωρίτερα σε αυτήν. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει η εξωτερική της πλευρά να μην έρθει σε επαφή ούτε καν με τα χέρια μας καθώς η κίνηση που πολλές φορές κάνουμε όταν τη μετακινούμε από τη μύτη στον λαιμό και το αντίστροφο, οδηγεί στο να βάζουμε μόνοι μας τα μικρόβια στη μύτη μας.

Διαβάστε: Καθηγητής Πνευμολογίας: Άσκοπο να κυκλοφορείτε με γάντια και μάσκες

Σχετικά με τη χρήση γαντιών, η κ. Σακκά υποστήριξε πως μας δίνουν μια ψευδαίσθηση ότι τα χέρια μας είναι καθαρά, ωστόσο σημείωσε πως αν βάλουμε πάνω τους αντισηπτικό δεν αποστειρώνονται το ίδιο ικανοποιητικά όσο τα χέρια μας.

Χαρακτηρίζοντάς τα και αυτά εστία μικροβίων, η λοιμοξιολόγος τόνισε ότι αν βάλουμε αντισηπτικό στα χέρια μας μπορούμε εύκολα και ακίνδυνα να πιάσουμε ακόμα και το πρόσωπό μας. Αναφέρθηκε ακόμα και στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να πάνε τουαλέτα ή να φάνε, με αποτέλεσμα αυτά να φέρουν εκατομμύρια μικρόβια, ενώ μάλιστα τόνισε πως είναι αδύνατο να αλλάζουν συχνά, καθώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα και θα υπήρχε τεράστια καταστροφή γαντιών. «Τα χέρια αν τα πλύνουμε θα είναι καθαρά, τα γάντια όμως όχι».

Βιομηχανία ψεύτικων μασκών

Εν τω μεταξύ, σε χώρες όπως η Ινδία έχει αναπτυχθεί μία «υπόγεια» βιομηχανία κατασκευής μασκών, όπου δεν τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες υγιεινής και είναι άγνωστο πού διοχετεύονται.

Βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ, δείχνει εργάτες ξυπόλυτους και με γυμνά χέρια να φτιάχνουν μάσκες για την προστασία από τον covid-19, ενώ μάλιστα τις πετούν στο βρώμικο πάτωμα.

Σχολιάζοντας τον τρόπο παρασκευής μασκών στο εν λόγω εργαστήρι η κ. Σακκά τόνισε ότι όχι μόνο μάσκες αλλά και άλλα υλικά φτιάχνονται κάτω υπό τέτοιες συνθήκες σε χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι πριν μπουν στα κουτιά και δοθούν σε υγειονομικές αρχές αποστειρώνονται πλήρως.

«Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αυτές οι μάσκες προωθούνται στη λιανική αγορά και πρέπει οι άνθρωποι που τις προμηθεύονται από το διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού να βεβαιώνονται ότι είναι βάσει προδιαγραφών», ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα πως οι πολίτες δεν πρέπει να αγοράζουν μάσκες «από εδώ και από εκεί» που δεν εγκρίνονται από επίσημους φαρμακευτικούς οργανισμούς.