Skip to main content

Κορωνοϊός: Δεν θα λειτουργήσει φέτος η κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε να μην λειτουργήσει φέτος η κατασκήνωση στο Ποσείδι λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Την απόφαση να μη λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής (Ποσείδι) έλαβε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεκτιμώντας τις παραμέτρους που σχετίζονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, αλλά και την εκπαιδευτική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου, αφότου έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής κατασκήνωσης και του αρμόδιου αντιπρύτανη, καθώς και την τελική εισήγηση του πρύτανη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας ΑΠΘ, θεώρησε ότι ειδικά για φέτος δε δύνανται να εκπληρωθούν όλες εκείνες οι υγειονομικές προσταγές, που επιβάλλονται και για την ασφάλεια των κατασκηνωτών. Αφετέρου έλαβε υπόψη το γεγονός ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης και της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, η εξεταστική περίοδος θα ολοκληρωθεί φέτος στα τέλη Ιουλίου ή και αρχές Αυγούστου σε πολλά Τμήματα.

«Οι εξαιρετικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού επιβάλλουν για το καλό φοιτητών και συναδέλφων να μη λειτουργήσει η κατασκήνωση. Εργαζόμαστε ήδη ώστε την επόμενη χρονιά να βρουν όλοι μία εντελώς διαφορετική κατασκήνωση από αυτή που λειτουργούσε τόσα χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου γνωστοποιώντας πως η επιτροπή της κατασκήνωσης θα αξιοποιήσει το διάστημα αυτό, ώστε να προχωρήσει σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών, έχοντας παράλληλα προβεί ήδη σε ενέργειες που αφορούν τις αδειοδοτήσεις για εργασίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.

Η πανεπιστημιακή κατασκήνωση στο Ποσείδι λειτουργεί από το 1960 και αποτελεί ιδιοκτησία του ΑΠΘ, η διοίκηση του οποίου έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της. Δικαίωμα διαμονής σε αυτήν έχουν όλοι οι φοιτητές, το προσωπικό, καθώς και οι συνταξιούχοι του ΑΠΘ.

«Ανοίγουν οι βιβλιοθήκες μόνο για δανεισμό/ επιστροφές κατόπιν αίτησης»

Εξάλλου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των υπουργικών αποφάσεων βάσει των οποίων οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημίων θα παραμείνουν κλειστά για χρήση από το κοινό έως και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, προέβλεψε, προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά την εξεταστική περίοδο, τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών δανεισμού και επιστροφών βιβλίων αποκλειστικά κατόπιν αίτησης. Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες (ηλεκτρονικά μαθήματα, κατάθεση διδακτορικών, μεταπτυχιακών εργασιών) λειτουργούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου, από σήμερα, 12 Ιουνίου, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ -περιλαμβάνει την Κεντρική και τις περιφερειακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων- θα επαναλειτουργήσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ HEAL-Link), μόνο για δανεισμό-επιστροφή βιβλίων και επιστροφή συγγραμμάτων Ευδόξου, αποκλειστικά για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα ενεργά μέλη της βιβλιοθήκης. Για καθεμία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες απαιτείται η πρότερη επικοινωνία με τη βιβλιοθήκη. Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στα αναγνωστήρια και στα βιβλιοστάσια καθώς και η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Βιβλιοθήκης. Παράλληλα το προσωπικό της βιβλιοθήκης εργάζεται, ώστε να εξασφαλίσει κάθε δυνατή βοήθεια στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έρευνα με την παροχή όλων των δυνατών online υπηρεσιών και πηγών.

Η παραλαβή των βιβλίων  και η επιστροφή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης στην είσοδο της βιβλιοθήκης, κατά τις ώρες 08.30-15.30 και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του ΕΟΔΥ. Η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες. Όλα τα βιβλία που επιστρέφονται θα τίθενται σε απομόνωση για πέντε ημέρες. Παράλληλα, αναστέλλονται όλες οι αιτήσεις για τα τα μη δανειζόμενα τεκμήρια (πληροφοριακά βοηθήματα, διδακτορικές διατριβές, περιοδικά κ.τ.λ.). Αναλυτικές οδηγίες προς τους χρήστες των βιβλιοθηκών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΒΚΠ-ΑΠΘ https://www.lib.auth.gr/

Πηγή: ΑΜΠΕ