Skip to main content

Κορωνοϊός-Εφορίες: Ανησυχία επιχειρήσεων για τις χειρόγραφες δηλώσεις

Επιχειρήσεις έχουν στείλει δηλώσεις χαρτοσήμων στις Εφορίες, όμως στο αρμόδιο τμήμα λείπουν όλοι οι υπάλληλοι και δεν τις έχουν παραλάβει ακόμα

Αντιμέτωπες με βαρύτατα πρόστιμα, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη, κινδυνεύουν να βρεθούν πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της σύγχυσης που έχει προκληθεί με την κατάθεση ορισμένων δηλώσεων χαρτοσήμων.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή συνωστισμού στις Εφορίες, αυτές πλέον δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας. Ωστόσο, ορισμένες δηλώσεις χαρτοσήμων (δανειακές συμβάσεις, χαρτόσημα τιμολογίων κτλ) συνεχίζουν και κατατίθενται χειρόγραφα σε αυτές.

Για αυτές τις δηλώσεις είχαν δοθεί οδηγίες από τις ΔΟΥ να στέλνονται μέσω e-mail και να παίρνουν πρωτόκολλο έτσι ώστε να μη βγουν εκπρόθεσμες. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν στείλει δηλώσεις στις Εφορίες, αλλά στο αρμόδιο τμήμα λείπουν όλοι οι υπάλληλοι και δεν τις έχουν παραλάβει ακόμα, χωρίς -μέχρι στιγμής- να έχει υπάρξει ενημέρωση για το τι θα συμβεί με αυτές τις περιπτώσεις.

Έτσι, εταιρείες που έχουν αποστείλει τις δηλώσεις αυτές εμπρόθεσμα απειλούνται με βαριές καμπάνες, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται. 

Είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα από την ΑΑΔΕ και να γίνει ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση έχει στείλει ηλεκτρονικά, ως όφειλε λογω της συγκυρίας, τις συγκεκριμένες δηλώσεις, έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της και δεν θα αντιμετωπίσει κάποια κύρωση.