Skip to main content

Κορωνοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας που προβληματίζουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει σήμερα για τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα οποία προκαλούν ανησυχία στις αρχές σε όλο τον κόσμο, όπου ο αγώνας κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID-19 εντείνεται με περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εκστρατείες εμβολιασμού.

H αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Την ίδια ώρα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.

Επιπλέον ένα τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάνει λόγο για "ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος".

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, συνεκλήθη τώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα για να συζητήσει κυρίως γι'αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού. Όταν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν συστάσεις για τον ΠΟΥ και τις χώρες μέλη του οργανισμού, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Γενεύη.