Skip to main content

Κορωνοϊός: Ένα στα έξι παιδιά στην Ισπανία εμφάνισε κατάθλιψη

Η Ισπανία εφάρμοσε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο υποχρεώνοντας επί εβδομάδες τα παιδιά να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Σχεδόν ένα στα έξι παιδιά στην Ισπανία ένιωθε τακτικά θλίψη στη διάρκεια της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, με εκείνα από τις πιο φτωχές οικογένειες να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, ανακοίνωσε σήμερα μια μκο.

Η Ισπανία εφάρμοσε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο υποχρεώνοντας επί εβδομάδες τα παιδιά να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σχεδόν 28.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι η έρευνά της που διεξήχθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου έδειξε ότι το ενώ το lockdown επέτρεψε σε πολλές οικογένειες να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο μαζί, το 17% των παιδιών βίωνε κατάθλιψη συχνά ή καθημερινά και οι νέες οικονομικές δυσκολίες διεύρυναν τις ανισότητες.

Στις φτωχότερες οικογένειες το 32,3% των παιδιών είχε δυσκολίες να αποκοιμηθεί, ενώ το 30,1% φοβόταν την COVID-19--σχεδόν ένα τρίτο περισσότερα σε σχέση με τα λιγότερο ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών έκλαιγαν περισσότερο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που βασίστηκε σε περισσότερες από 1.800 συνεντεύξεις με παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η Save the Children είπε ότι μια στις τέσσερις ευάλωτες οικογένειες βίωσε είτε απόλυση ή μείωση του εισοδήματός της, γεγονός που προκαλούσε ένταση και αβεβαιότητα στα παιδιά.
Σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες χρειάστηκε να μοιραστούν τη στέγη με ξένους για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του ενοικίου.

"Η απομόνωση σε πολύ μικρά διαμερίσματα με ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς σου συνιστά έναν κίνδυνο γιατί αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν διπλό στρες. Έχουν χάσει τις δουλειές τους επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν και είναι απομονωμένοι σε πολύ μικρούς χώρους", δήλωσε στο Reuters ο Αντρές Κόντε, ο επικεφαλής του παραρτήματος Ισπανίας της οργάνωσης.

Η Save the Children κάλεσε τις αρχές να υποστηρίξουν τις φτωχές οικογένειες καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και σχεδιάζει την καταβολή ενός βασικού μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος σε περίπου ένα εκατομμύριο από τα φτωχότερα νοικοκυριά.