Skip to main content

Κορωνοϊός: Προς οριστικό λουκέτο ένα στα τρία γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης

Σε δυσχερή θέση ο κλάδος. Τουλάχιστον 20 καταγγελίες για άνοιγμα γυμναστηρίων εν μέσω lockdown - Κάποιοι δουλεύουν πειρατικά σε κέντρα ευεξίας.

Ακόμη και πλέον του 30% των γυμναστηρίων στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται πως δεν θα επαναλειτουργήσουν με το άνοιγμα, όταν αυτό πραγματοποιηθεί, του κλάδου.

Η άγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ο χώρος των γυμναστηρίων, αποτελεί έναν από τους πλέον πληττόμενους από τον κορωνοϊό, δημιουργεί, όπως λένε στη Voria.gr άνθρωποι του χώρου απελπισία, ενώ παράλληλα επιτείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό  καθώς υπάρχουν κάποιοι λίγοι, που κόντρα στους περιορισμούς, ανοίγουν τα γυμναστήρια τους, με το όποιο ρίσκο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η τακτική αυτή για τη δημόσια υγεία.

Ήδη περίπου 20 γυμναστήρια στη Θεσσαλονίκη, κυρίως συνοικιακά, όπως προκύπτει από καταγγελίες, επέλεξαν να λειτουργήσουν παράνομα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους,  αλλά και των πελατών τους υγεία.

«Με τα lockdowns είμαστε οι πρώτοι που κλείνουμε και οι τελευταίοι που ανοίγουμε. Η απελπισία μεγαλώνει μεταξύ των συναδέλφων, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν, και δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που ανοίγουν τα γυμναστήρια παράνομα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και προπάντων παραβαίνοντας τους υγειονομικούς περιορισμούς. Δυστυχώς κάποιοι μπερδεύουν το θάρρος με το θράσος.  Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών το τελευταίο διάστημα για τουλάχιστον 20 περιπτώσεις. Τους ζητήσαμε να συμμορφωθούν, για όσους δεν επετεύχθη, επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι» τονίζει o γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν και περιπτώσεις γυμναστών που εργάζονται...πειρατικά σε κέντρα ευεξίας, που άνοιξαν αυτή την εβδομάδα, στα οποία όμως βάσει των περιοριστικών μέτρων δεν επιτρέπεται η γυμναστική.

Ο κορωνοϊός ξαναμοιράζει την... τράπουλα

Αυτό που ανησυχεί τους ανθρώπους του κλάδου, είναι πως το τοπίο είναι θολό για το ποτέ θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ αγωνιούν μήπως χάσουν και φέτος, όπως συνέβη και πέρυσι, την άνοιξη που αποτελεί την καλύτερη περίοδο για τα γυμναστήρια.  Όπως λένε οι ίδιοι «έχει χαθεί μεγάλη μερίδα των πελατών μας. Οι ηλικίες των 55 - 60 και άνω είναι πιο επιφυλακτικοί στην επιστροφή τους στα γυμναστήρια, κάτι που το διαπιστώσαμε μετά το πρώτο lockdown. Σημαντικό μερίδιο των νεαρών ηλικιών κάτω από τα 22 επίσης έχει χαθεί και αυτό γιατί πολλοί φοιτητές που σπούδαζαν στη Θεσσαλονίκη, λόγω του κορωνοϊού δεν μένουν πια εδώ».

Όπως εκτιμά ο κ. Κοπαρανίδης «μετά την άρση του lockdown θα επιστρέψει ένα 30 με 35% των πελατών μας, αυτοί που αγαπούν πολύ τη γυμναστική. Θα πρέπει να ψάξουμε για νέους πελάτες. Ουσιαστικά από το πρώτο lockdown μέχρι και τώρα είμαστε κλειστά 6,5 μήνες. Χρειαζόμαστε, περαιτέρω, ενίσχυση από την πολιτεία καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο το επόμενο διάστημα θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα για τα γυμναστήρια, με τα λουκέτα να είναι ορατά, ενώ δεν αποκλείονται και οι πωλήσεις μικρότερων γυμναστηρίων σε μεγαλύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Γυμναστηρίων εκτιμά πως στο θετικό σενάριο, που τα γυμναστήρια ανοίξουν στα τέλη Φεβρουαρίου, θα παύσουν τη λειτουργία τους περίπου το 29% με 31% των γυμναστηρίων πανελλαδικά. Στη Θεσσαλονίκη ήδη το φαινόμενο των λουκέτων έχει ξεκινήσει.

Πάντως σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να είναι σε επαφή με τους πελάτες τους, καθώς και οι ίδιοι τους το ζητούν, αρκετοί γυμναστές καταφεύγουν στη λύση των διαδικτυακών μαθημάτων μέσω zoom, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν personal training,  με την επιλογή, όμως εν μέσω χειμώνα, να μην είναι και η πιο δημοφιλής για όσους θέλουν να γυμναστούν.