Skip to main content

Κορωνοϊός: Εστία μόλυνσης οι τουαλέτες-Ευάλωτος στα απολυμαντικά

Ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα.

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται και την τουαλέτα τους, έδειξε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη να καθαρίζονται τακτικά οι επιφάνειες, όπως οι λεκάνες και οι νιπτήρες.

Ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα, κατέληξε η ίδια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, πραγματοποιήθηκε μετά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε κάποια κινεζικά νοσοκομεία. Αυτό ώθησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι πέρα από τον βήχα, η μόλυνση του περιβάλλοντα χώρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση της ασθένειας.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου εξέτασαν τα δωμάτια τριών ασθενών που παρέμεναν σε καραντίνα. Το ένα δωμάτιο εξετάστηκε πριν καθαριστεί, ενώ τα άλλα δύο αφού είχαν ληφθεί μέτρα απολύμανσης.

Ο ασθενής το δωμάτιο του οποίου εξετάστηκε πριν από τον καθαρισμό είχε απλώς βήχα, ενώ οι άλλοι δύο πιο σοβαρά συμπτώματα του Covid-19, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, βλέννα στους πνεύμονες.

Παρά τα ήπια συμπτώματά του, ο πρώτος ασθενής μόλυνε 13 από τις 15 επιφάνειες που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, περιλαμβανομένης της καρέκλας, του κρεβατιού, του παραθύρου του αλλά και του πατώματος.

Στις τουαλέτες τρεις από τις πέντε επιφάνειες που ελέγχθηκαν, ανάμεσά τους η λεκάνη του και ο νιπτήρας του, είχαν ίχνη του ιού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μετάδοσής του.

Tα δείγματα από τον αέρα του δωματίου βρέθηκαν αρνητικά, αλλά αυτά που ελήφθησαν από τον εξαερισμό θετικά, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του συστήματος εξαέρωσης.

Αντίθετα, τα άλλα δύο δωμάτια που ελέγχθηκαν αφού είχαν απολυμανθεί δεν εμφάνιζαν ίχνη του ιού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να «τηρούνται αυστηρά κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τα χέρια».