Skip to main content

Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ - Σε επίπεδα Απριλίου οι διασωληνωμένοι

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ παραπέμπουν στα στοιχεία του Απριλίου, του πρώτου κύματος του κορωνοϊού δηλαδή στη χώρα.

Στον περασμένο Απρίλιο, στην πρωτόγνωρη και σκληρή φάση της επιδημίας κορωνοϊού που έπληττε (και) τη χώρα μας, παραπέμπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ιδίως σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς λόγω της λοίμωξης covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων -436- δείχνει πως το κύμα του κορωνοϊού παραμένει σε σταθερό αλλά υψηλό σημείο, όπως ακριβώς το είχε επισημάνει από την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως η επιδημία φαίνεται να σταθεροποιείται στα περίπου 400 κρούσματα. Αλλο σταθερό πλην μελανό σημείο της επιδημίας είναι η πρωτιά της Αττικής σε νέα κρούσματα για δεύτερο μήνα – σήμερα καταγράφηκαν 219 νέα περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό. Πρόκειται για στοιχεία που φέρνουν όλο και πιο κοντά το μέτρο της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει πλησιάσει... επικίνδυνα τη χειρότερη μέχρι τώρα ημέρα στις ΜΕΘ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020. Το 27.5% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας παραπέμπει σε εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του περασμένου Απριλίου αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο.

Ενδεικτικό της επίπτωσης που έχει ο κορωνοϊός σε αυτή τη φάση είναι ότι έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι μέσα στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, εκτός από την Αττική που μετρά άλλα 219 κρούσματα, στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται 32 περιοχές με 177 κρούσματα κορωνοϊού, απλωμένα στην επικράτεια.

Ειδικότερα, από τα 436 σημερινά κρούσματα, τα 19 είναι εισαγόμενα και τα 417 είναι εγχώρια. Τα 65 από τα εγχώρια συνδέονται με γνωστές συρροές.

Από τα 219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων σήμερα, αλλά με διψήφιο αριθμό και διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με χθες, είναι η Θεσσαλονίκη με 33 νέες μολύνσεις λόγω κορωνοϊού.

Σταθερή είναι η ροή νέων κρουσμάτων στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων όπου καταγράφηκαν 20 κρούσματα. Αλλα 18 επιβεβαιώθηκαν στην Κοζάνη.

Από 10 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στις Περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Πέλλας και Κιλκίς.

Ακολουθούν οι Περιφερειακές ενότητες Αχαϊας (9 κρούσματα), Κορινθίας (8), Λάρισας (7), Βοιωτίας (6), Καστοριάς (5).

Με 4 κρούσματα εκάστη μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι εξής περιοχές: Ηράκλειο, Τρίκαλα, Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία.

Από 3 κρούσματα μετρούν η Ηλεία και τα Γρεβενά, και από 2 κρούσματα η Λέσβος, η Ροδόπη, το Ρέθυμνο και η Δράμα.

Με 1 κρούσμα βρίσκονται η Κέρκυρα, ο Εβρος, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Πιερία, η Ρόδος, οι Σέρρες, οι Σποράδες, η Φλώρινα, τα Χανιά και η Χίος.

Τέλος, 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή: protothema.gr