Skip to main content

Κορωνοϊός: Γιατί η Θεσσαλονίκη έφθασε ένα βήμα πριν το lockdown

Οι λόγοι για την έξαρση του κορωνοϊου στη Θεσσαλονίκη και η λανθασμένη σύγκριση της Ελλάδας με το Βέλγιο. Γράφει ο πρώην υφυπουργος Γιάννης Μαγκριώτης

του Γιάννη Μαγκριώτη

Οι αβελτηρίες των αρμοδίων έφεραν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν την υγειονομική τραγωδία.

Στα 1259 πιστοποιημένα κρούσματα σήμερα τα 291 στη Θεσσαλονίκη, με αργία την χθεσινή ημέρα, που έγιναν τα τεστ. Δηλαδή, αναλογικά με την Αττική  όπου δεν είχαν αργία 4 φορές περισσότερα.

Ο κ. Μαγιοργκίνης, αρμόδιος της επιτροπής λοιμοξιωλόγων, είπε ότι οφείλεται στην  χαμηλότερη θερμοκρασία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Αθήνα και τους περισσότερους συγχρωτισμούς. Η χαμηλότερη θερμοκρασία επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του ιού και αναγκάζει τον κόσμο να μπαίνει μέσα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη είναι οριακά χαμηλότερη από την Αθήνα τις τελευταίας ημέρες, και η πυκνότητα του πληθυσμού αισθητά  μικρότερη των Αθηνών, συνεπώς, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια μεγάλη απόκλιση.

Είπε ακόμη ό,τι η θερμοκρασία επηρεάζει κατά 20%-30% την αύξηση του χρόνου ζωής του ιού, δηλαδή σε τρείς ημέρες διπλασιάζει τα την μετάδοσή του. Τι θα συμβεί, αν έχουμε και μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες; Ο μεγάλος αριθμός πιστοποιημένων κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: Στην έστω και οριακά χαμηλότερη θερμοκρασία και στον μεγαλύτερο συγχρωτισμό.

Ο πρώτος λόγος είναι αντικειμενικός, ο δεύτερος όχι και οφείλεται σε δύο παράγοντες: Στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο επέστρεψαν πολλοί φοιτητές, η αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό είναι υψηλότερη από αυτήν της Αθήνας και τα δύο Πανεπιστήμια, είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο της πόλης. Ο δεύτερος είναι οι μετακινήσεις, κυρίως των νέων στην Θεσσαλονίκη, γίνονται με τον ΟΑΣΘ, που ειδικά στο κέντρο της πόλης είναι τραγική.

Αυτές τις δύο παραμέτρους τις ήξεραν οι αρμόδιοι το καλοκαίρι, και ήταν υποχρεωμένοι να τις λάβουν υπόψιν τους στον σχεδιασμό του Σεπτεμβρίου, όμως δεν το έκαναν. Είχαν στο πράσινο την Θεσσαλονίκη μέχρι πριν λίγες ημέρες, βλέποντας κυρίως τον αριθμό των διαπιστωμένων κρουσμάτων, με βάση τα τεστ που έκαναν, και αυτό ήταν απολύτως λανθασμένο. Το λάθος το συνεχίζουν και σήμερα, κρατώντας την Θεσσαλονίκη στο πορτοκαλί.

Δυστυχώς η κυβέρνηση τα θετικά υγειονομικά αποτέλεσμα της Άνοιξης, που οφείλονται κυρίως σε αντικειμενικούς λόγους, αφού η επιδημία ήρθε στην Ελλάδα με 1,5 μήνες καθυστέρηση, ήρθε τριτογενώς, άρα με εξασθενημένο ιϊκό φορτίο από την Ιταλία, και οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα ήταν 10 βαθμούς πάνω από τη Βόρεια Ιταλία. Την ίδια στιγμή, τα ίδια μέτρα έπαιρναν και οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ο έλεγχος όμως για αυτούς είχε χαθεί.

Η κυβέρνηση πήρε σχεδόν αμέσως μέτρα απόλυτου lockdown, αφού ούτε μάσκες, ούτε τεστ είχε, ούτε ΜΕΘ, και έτσι ελέγχθηκε η πανδημία προσωρινά. Τον Σεπτέμβριο και χρόνο είχαν και εμπειρία και μάσκες και τεστ, δυστυχώς δεν προέβλεψαν σωστά τις εξελίξεις, ούτε έκαναν τον σωστό σχεδιασμό, ούτε πήραν τα κατάλληλα μέτρα στην ώρα που έπρεπε. Δυστυχώς, ούτε τώρα το κάνουν.

Η κυβέρνηση για να πείσει τον κόσμο για την ορθότητα της πολιτικής της, συγκρίνει την χώρα μας με ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα. Συγκρίνει την χώρα μας με το Βέλγιο, επειδή έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό και αυτό είναι αλήθεια. Το Βέλγιο έχει περίπου 11.5 εκ. πληθυσμό, η Ελλάδα περίπου 10.5.

Εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες, αφού υπάρχουν τέσσερις τουλάχιστον διαφορές που είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της πανδημίας:

1. Το Βέλγιο, και ειδικά οι Βρυξέλλες, είναι το πιο εξωστρεφές κράτος και περιοχή της Ευρώπης, γιατί πέρα από την εξωστρεφή οικονομία της, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, είναι η έδρα της διοίκησης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιαυτό και δεν έκλεισε ποτέ το αεροδρόμιό της.
2. Για τους λόγους αυτούς η πανδημία έφθασε πολύ νωρίς στην χώρα αυτή, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και γιαυτό είχε πολλά κρούσματα στο πρώτο κύμα. Συνεπώς μπήκε στο δεύτερο κύμα με πολύ περισσότερο ιϊκό φορτίο από την χώρα μας.
3. Το Βέλγιο έχει σχεδόν 4,5 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού από την χώρα μας, αφού η έκτασή του είναι 30.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μόνο.
4. Η θερμοκρασίες στο Βέλγιο, από τον Αύγουστο, είναι χαμηλότερες από την Ελλάδα, κατά 15 βαθμούς περίπου.

Ο κ. Τσιόδρας χθες, παραδέχτηκε ό,τι στο πρώτο κύμα δεν ξέραμε τίποτα για τον ιό, δεν είχαμε καμιά προετοιμασία, υγειονομικό υλικό και υποδομές, είδαμε τι γινόταν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και γιαυτό πήραμε άμεσα μέτρα καθολικής καραντίνας, δηλαδή μέτρα πέρα από το σημερινό κόκκινο. Γιαυτό είχαμε καλά υγειονομικά αποτέλεσμα, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί, γιατί τώρα ξέρουμε και έχουμε ετοιμότητα.

Αλήθεια, οι τοπικοί άρχοντες, που όλα τα ξέρουν και όλα τα κάνουν, τι έκαναν, και τι κάνουν; Αν η κυβέρνηση είχε και έχει λάθος εκτιμήσεις ή κοιτάει οριζόντια την χώρα, αυτοί δεν ήξεραν, δεν προειδοποίησαν την κυβέρνηση; Γιατί δεν το κάνουν έστω σήμερα; Η οικονομία, δεν πρέπει να κλείσει, γιατί τώρα τόσο η γενικότερη υγειονομική ζημιά θα είναι πολύ πιο μεγάλη, όσο και η οικονομική και κοινωνική. Πρέπει όμως οι αρμόδιοι να επανασχεδιάσουν την πολιτική μας, και εμείς να τηρούμε απόλυτα τα μέτρα, χωρίς δικαιολογίες συντεχνιακές, πολιτικές και ηλικιακές.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ