Skip to main content

Κορωνοϊός: Γιατί τόσοι θάνατοι στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρα;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για τον αριθμό ρεκόρ των 1438 επιπλέον θανάτων το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Γιατί αυξήθηκαν σε μια μέρα τόσο πολύ οι νεκροί από τον κορωνοϊό; Η απάντηση δίνεται από την ανάλυση των αριθμών: στα νοσοκομεία οι θάνατοι ήταν 514 στα γηροκομεία όμως 924. Νούμερο μεγάλο και υπό αναθεώρηση μάλιστα, αφού δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί όλοι οι θάνατοι στο σύνολο των 7200 γηροκομείων της χώρας.

Επιπλέον δεν υπολογίζονται ακόμα τα άτομα που απεβίωσαν στα σπίτια τους. Πριν από τον ιό ήδη, η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας ήταν ανησυχητική, με απεργίες για ελλείψεις προσωπικού και μέσων.

Απροετοίμαστη η Γαλλία

Από τα μέσα Μαρτίου ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας γύρω από το Παρίσι (Ile de France) είχε προειδοποιήσει ότι το 5% των ενοίκων στα 400 γηροκομεία της περιφέρειας είχαν ήδη προσβληθεί. Ποσοστό που θεωρήθηκε υψηλό με συνέπεια τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση για μαζικά διαγνωστικά τεστ με προτεραιότητα στα γηροκομεία, καθώς και για διανομή μασκών στο προσωπικό και στους ενοίκους, που ακόμα περιμένουν... όσοι επέζησαν βέβαια.

Απροετοίμαστη η Γαλλία προχωράει με υποσχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για τα σχολεία. Ο υπουργός αρνήθηκε χθες να δώσει λεπτομέρειες για την υπεσχημένη επανέναρξη στις 11 Μαΐου δηλώνοντας ότι θα τις δώσει σε δεκαπενθήμερο.

Υποσχέσεις για την προστασία τους, είχαν δοθεί και στους ναυτικούς του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ, το οποίο μεταβλήθηκε τελικά σε εστία ιού, αφού 688 ναυτικοί ελέχθηκαν θετικοί στον ιό και το αεροπλανοφόρο ακινητοποιήθηκε στην Τουλόν.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle