Skip to main content

HSBC: Η Ελλάδα την καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη σε ημερήσια κρούσματα ανά 100.000

Τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθεί ο οίκος με βάση τα ημερήσια κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται, την ώρα που η εστία ανησυχίας μετατοπίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διαπιστώνει η HSBC σε τελευταία ανάλυσή της σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.



Τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθεί ο οίκος με βάση τα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία δείχνουν βελτίωση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.



Όμως η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού, όπου η Ελλάδα είναι τέταρτη από το τέλος με βάση τα εμβόλια που έχει χορηγήσει ανά 100 κατοίκους.



Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην κορυφή της κατάταξης, καθώς έχει ήδη εμβολιάσει 4,6 εκατ. άτομα (σχεδόν το 7% του πληθυσμού) με την πρώτη δόση.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η προσέγγιση κάθε χώρας στο θέμα των εμβολιασμών είναι διαφορετική, με την Ιταλία, για παράδειγμα, να δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής (το 60% από τα 1,2 εκατ. εμβόλια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί σε υγειονομικούς), με αποτέλεσμα η χώρα να έχει εμβολιάσει υψηλότερο αριθμό νέων ατόμων σε σχέση με άλλες χώρες.



Από την άλλη πλευρά, η HSBC επισημαίνει τις ανησυχίες και την κριτική που προκαλούν στην Ευρώπη οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer.

«Οι όποιες καθυστερήσεις στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες, έπειτα και από τα ισραηλινά στοιχεία που δείχνουν ότι μία μόνο δόση ίσως να παρέχει μικρότερη προστασία από τις αρχές ελπίδες», εξηγούν οι αναλυτές.

Και επισημαίνουν ότι παρά το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στον κόσμο, οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν αυξηθεί και πάλι στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: moneyreview.gr