Skip to main content

Κορωνοϊός: Η… αστυνομία του μπαλκονιού και της ουράς στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονικείς επιτηρούν από τα μπαλκόνια αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας – Καβγάδες σε ουρές για την απόσταση των δύο μέτρων.

Κάποτε το μπαλκόνι ήταν ο χώρος του διαμερίσματος που οι ένοικοι έβγαιναν για να χαλαρώσουν, να δροσιστούν το καλοκαίρι, να κάνουν κάποιες οικιακές εργασίες.

Στην εποχή του κορωνοϊού έχει μετατραπεί, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, σε τόπο διασκέδασης (κάποιοι στήνουν πρόχειρα πάρτι με μουσική, πετώντας ακόμη και χαρτοπετσέτες) αλλά και σε… παρατηρητήριο για το αν ο δρόμος έχει κίνηση, αν οι διερχόμενοι φορούν μάσκες και γάντια, αν τηρούνται οι αποστάσεις, σε περιπτώσεις που κάποιοι προχωρούν δύο - δύο.

Ο κατάλογος επίβλεψης… μακρύς, οι αντιδράσεις, που συχνά ξεφεύγουν από τα όρια, ποικίλες. Την ίδια ώρα εκτός ελέγχου βγαίνουν και κάποιοι που βρίσκονται στην ουρές τραπεζών, ή και σούπερ μάρκετ. Ενίοτε γίνονται συστάσεις από πελάτες και σε υπαλλήλους σούπερ μάρκετ για το ό,τι πρέπει (!) να φορούν μάσκες.   

Χαρακτηριστική η περίπτωση ζευγαριού που διαμένει στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, και μη έχοντας τι να κάνει άρχισε να κριτικάρει το αν οι περαστικοί έχουν πάρει προστατευτικά μέτρα ή όχι, πόσες σακούλες κουβαλούν, με σχόλια του τύπου «χθες ψώνισες, τι πήρες πάλι;» και «πώς είναι δυνατόν να σουλατσάρεις στον δρόμο ενώ υπάρχει απαγόρευση;».

Στον χορό των επικρίσεων δεν άργησε να μπει και ηλικιωμένη κυρία από διπλανό μπαλκόνι, δημιουργώντας μία ένταση άνευ προηγουμένου.

Λίγα μέτρα παρά πέρα σε υποκατάστημα τράπεζας άναψαν τα αίματα γιατί κάποιος ήθελε, σύμφωνα με αυτούς που προπορεύονταν στη ουρά, να τους πάρει τη σειρά. Και ενώ ο καβγάς είχε ξεκινήσει για το ποιος έχει σειρά για να μπει στην τράπεζα, κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν πως δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα αψυμαχία.

Αποδοκιμαστικά σχόλια εναντίον άλλων ακούγονται και από όσους θεωρήσουν πως κάποιος τους πλησιάζει σε …απόσταση αναπνοής στο σούπερ μάρκετ και κυρίως όταν βρίσκονται στη σειρά. «Κύριε, κάντε πιο πίσω» ή «Φίλε δεν έχεις μάθει για την απόσταση των δύο μέτρων; Άντε πιο πέρα» είναι κάποια από  τα σύνηθη σχόλια. Όσοι δέχονται την επίπληξη είτε επιλέγουν να μετακινηθούν μακρύτερα, είτε αρχίζουν και αυτοί τις δικές τους επικρίσεις.

Το γαϊτανάκι των επικριτικών σχολίων συνεχίζεται, με τους πολίτες να αρχίζουν να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, λόγω του εγκλεισμού στις κατοικίες τους, μέτρο, όμως, άκρως απαραίτητο, σε συνδυασμό με όσα άλλα μέτρα ελήφθησαν  νωρίτερα. Και αυτό γιατί η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας δείχνει πως δεν είναι εξίσου επιθετική, όσο σε άλλες χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα.   

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο
 
Η… αστυνομία του μπαλκονιού και της ουράς, πάντως, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς αντίστοιχες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία.

Χαρακτηριστική περίπτωση σε πόλη της Ισπανίας, όπου γυναίκα ανέβηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας που διέμενε για να προπηλακίσει ηλικιωμένους που μεταφέρονταν σε δομές της πόλης από οίκο ευγηρίας άλλης πόλης, όπου είχαν καταγραφεί θάνατοι από κορωνοϊό.
 
Σε έξαλλη κατάσταση πετώντας αντικείμενα φώναζε «μας φέρατε την αρρώστια στα σπίτια μας».

Νεράντζια αυτή τη φορά άρχισε να πετά άντρας σε πόλη της Ιταλίας σε πατέρα που συνόδευε τον αυτιστικό γιό του σε περίπατο. Αιτία; Το γεγονός πως ο πατέρας έβγαζε καθημερινά το παιδί του βόλτα, κάτι, που όπως είπε, του το είχαν συστήσει οι γιατροί…