Skip to main content

Τάσιος: Δεν άνοιξε το 80% των ξενοδοχείων-Η ανησυχία για τη Χαλκιδική

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος - Δεν άνοιξε, πανελλαδικά, το 80% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

«Μαγκωμένοι» εμφανίζονται για την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής που ποντάρουν, ιδιαίτερα φέτος στον οδικό τουρισμό από τις Βαλκανικές χώρες, ωστόσο θέτουν και θέματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση ενός ύποπτου κρούσματος. Η ενδεχόμενη μη σωστή διαχείριση του,  όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού,  θα αποτελέσει δυσφήμιση τόσο για την Κεντρική Μακεδονία, όσο και ευρύτερα για τον ελληνικό τουρισμό, που μέχρι στιγμής δείχνει να ανοίγει με ασφάλεια και να αποτελεί έναν… επίγειο «καθαρό» παράδεισο για πολλούς εν δυνάμει τουρίστες.

«Οι πρώτες οδικές αφίξεις τουριστών από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν στοίχημα για την εικόνα της χώρας» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος

«Μέχρι στιγμής ως φορείς του τουρισμού δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προβλέπεται για το ενδεχόμενο που κάποιος τουρίστας, κριθεί ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, από τον γιατρό με τον οποίο το κάθε ξενοδοχείο, είναι υποχρεωμένο, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να  έχει σύμβαση. Αν ο τουρίστας θελήσει να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο, με το αυτοκίνητο του, όπως ήρθε και στη χώρα μας, τι θα γίνει;  Το τεστ κοστίζει περί τα 120 ευρώ, τι θα γίνει σε περίπτωση που ο τουρίστας δεν θελήσει να το πληρώσει; Επιπλέον η Χαλκιδική  έχει τεράστιο πρόβλημα με την παραξενοδοχεία, τουλάχιστον 6.000 καταλύματα airbnb υπάρχουν στην περιοχή» αναφέρει ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός  και προετοιμασία ώστε η Κεντρική Μακεδονία, που θα δεχτεί μεγάλο αριθμό οδικών τουριστών να μην βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.  «Θέλουμε να αποφύγουμε  το ενδεχόμενο δυσφήμισης της χώρας μας. Μάλιστα από το Σάββατο έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και με το Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊο στην περιοχή, για την αποτελεσματική διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Δεν άνοιξε το 80% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας

Το γεγονός πως η ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα δημοσιεύτηκε μία ανάσα πριν την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και την υπογραφή σύμβασης με γιατρό, σε συνδυασμό με την σχεδόν ανύπαρκτη ζήτηση, εκτιμάται πως ώθησε το 80% των επιχειρηματιών του τουρισμού, πανελλαδικά, να μην ανοίξουν τις μονάδες τους σήμερα.

Σταδιακά και μέχρι την 1η Ιουλίου καθώς στις 15 Ιουνίου, θα ανοίξουν τα σύνορα και οι πτήσεις για 29 χώρες, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία.

Πιο εύκολα ανοίγουν σύμφωνα με τον κ. Τάσιο οι μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, ασχέτως κατηγορίας.

Αναφορικά με τα εποχικά ξενοδοχεία στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει πως επί του παρόντος και μέχρι την ημερομηνία έναρξης τους στις 15 Ιουνίου, το τοπίο για το πόσες μονάδες θα ανοίξουν είναι θολό. «Τα ξενοδοχεία με δυναμικότητα κάτω των 50 κλινών θέλουν να ανοίξουν» σημειώνει ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας πως εκτός των Βαλκάνιων τουριστών, από τις πρώτες εθνικότητες, που αναμένεται να ταξιδέψουν στη Χαλκιδική θα είναι οι Γερμανοί, παραδοσιακοί πελάτες της περιοχής, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται λόγω των καλών επιδημιολογικών τους χαρακτηριστικών μεταξύ των 29 χωρών, για τις οποίες η Ελλάδα αρχικά ανοίγει τα σύνορα της.

Διαφορετική είναι η εικόνα για τους Άγγλους, που αν και αποτελούν κρίσιμη μάζα τουριστών για τη Χαλκιδική, συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό.

«Η φετινή χρονιά είναι μία χρονιά μη κανονική. Όλα είναι στον αέρα και όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η ζήτηση, αν και υπάρχει πλέον μία σχετική κινητικότητα από tour operators, παραμένει χαμηλή με  μεγάλο ερωτηματικό την κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς, έτσι ώστε από τον Ιούλιο που, αναμένεται πως θα ανοίξουν και επιπλέον πτήσεις, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση για να δούμε τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική σεζόν» προσθέτει ο κ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν περί τις 32 εκατ. αφίξεις.