Skip to main content

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της

Τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται πως την προκαλούμε εμείς οι ίδιοι, με την ακατανόητη χαλαρότητα και ανευθυνότητα που επιδεικνύουμε τον τελευταίο μήνα.

Ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από τότε που η Ελλάδα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της στους τουρίστες, στη μετά το πρώτο κύμα κορωνοϊού εποχή. Όλοι ξέραμε, από τους κυβερνώντες ως και τον τελευταίο πολίτη, πως η απόφαση αυτή εμπεριείχε ρίσκο. Ότι, μαζί με το πολυπόθητο συνάλλαγμα, οι τουρίστες θα έφερναν στις αποσκευές τους και τον ανεπιθύμητο ιό. Όμως, σχεδόν άπαντες ομονοούσαν πως το ρίσκο ήταν αναπόφευκτο. Η οικονομία έπρεπε να ξαναπάρει μπροστά, κυρίως δε η λεγόμενη “βαριά βιομηχανία” της χώρας.

Σήμερα, έναν μήνα μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πρώτες συνέπειες αυτής της επιλογής. Συνέπειες οι οποίες φαίνεται να είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που υπολογίζαμε ή ευχόμασταν. Δίπλα στα αναμενόμενα εισαγόμενα κρούσματα covid-19 έχουμε δεκάδες άλλα εγχώρια και κυρίως “ορφανά”, κάτι το οποίο προοιωνίζεται δυσάρεστες εξελίξεις το προσεχές δεκαπενθήμερο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν αναπόφευκτο. Οφείλεται σε μια σειρά εσφαλμένων χειρισμών εκ μέρους της πολιτείας, αλλά και ημών. Η κυβέρνηση υποτίμησε τα μηνύματα τα οποία έρχονταν από τα βόρεια σύνορά μας, όπου το δεύτερο κύμα του covid-19 σάρωνε τη μία μετά την άλλη τις χώρες των βαλκανίων στις οποίες ποντάραμε προκειμένου να ρεφάρουμε μέρος από τη συναλλαγματική χασούρα μας.

Αντί να ανοίξει περισσότερες συνοριακές διόδους, επιστρατεύοντας συγχρόνως και πολύ περισσότερα κλιμάκια ελέγχου, αρκέστηκε μόνον στον Προμαχώνα και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός την απίστευτη ταλαιπωρία των βαλκάνιων τουριστών, αλλά κυρίως, την αθρόα εισροή στη χώρα, φορέων του ιού.

Χρειάστηκε να επανέλθει το lockdown στο Βελιγράδι για να αποφασίσει η κυβέρνηση να ανάψει κόκκινο στους σέρβους τουρίστες και να καθιερώσει, από αύριο τα ξημερώματα, υγειονομικό διαβατήριο για την είσοδο των τουριστών από τον Προμαχώνα. Εξίσου λάθος ήταν η ανεξέλεγκτη είσοδος εργατών, κυρίως από την Αλβανία, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών σε φτηνά εργατικά χέρια.

Όμως τη μεγαλύτερη ζημιά φαίνεται πως την προκαλούμε εμείς οι ίδιοι, με την ακατανόητη χαλαρότητα και ανευθυνότητα που επιδεικνύουμε τον τελευταίο μήνα. Από τον απλό πολίτη που στριμώχνεται, ο ένας πάνω στον άλλον, σε μπιτς μπαρ, πανηγύρια και ταβέρνες, τον ανυπόμονο έως και ασυνείδητο επιχειρηματία ο οποίος προσπαθεί να ρεφάρει σε έναν μήνα, τη χασούρα μιας ολόκληρης σεζόν, ως και την ίδια την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας συνωστίζονται χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, σε εγκαίνια, περιοδείες και εκδηλώσεις, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς την κοινωνία.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχούς διαχείρισης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως η μεγάλη διασπορά τους που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έχει αφυπνίσει τους αρμόδιους οι οποίοι σπεύδουν τώρα να μαζέψουν την κατάσταση. Χθες είχαμε εσπευσμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία εισηγήθηκε μια σειρά μέτρων για τον έλεγχο των κρουσμάτων.

Μεταξύ αυτών είναι η ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιουλίου, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και η επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις συστάσεις των επιστημόνων. Διαφορετικά κινδυνεύει να γκρεμίσει με μιας ό,τι με πολύ κόπο έχτιζε όλους τους προηγούμενους μήνες.