Skip to main content

Κορωνοϊός: Η ιβουπροφαίνη θα δοκιμαστεί ως θεραπεία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, μπορεί να θεραπεύσει δυσκολίες στην αναπνοή.

Οι επιστήμονες διεξάγουν μια δοκιμή για να δουν αν η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το BBC, η ομάδα από το νοσοκομείο Guy's και St Thomas του Λονδίνου και το King's College πιστεύουν ότι το φάρμακο, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, μπορεί να θεραπεύσει δυσκολίες στην αναπνοή.

Ελπίζουν ότι η χαμηλού κόστους θεραπεία μπορεί να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από αναπνευστήρες.

Στη δοκιμή, που ονομάζεται Liberate, οι μισοί από τους ασθενείς θα λάβουν ιβουπροφαίνη εκτός από τη συνήθη φροντίδα.

Κατά τη δοκιμή θα χρησιμοποιείται μια ειδική σύνθεση ιβουπροφαίνης και όχι τα συνηθισμένα δισκία που συνήθως αγοράζουν οι άνθρωποι στα φαρμακεία. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν ήδη αυτή τη μορφή κάψουλας λιπιδίων του φαρμάκου για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας - μία από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Mitul Mehta, ένας από τους ομίλους στο King's College London, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε μια δοκιμή για να δείξουμε ότι τα στοιχεία ταιριάζουν στην πραγματικότητα με αυτό που περιμένουμε να συμβεί.»

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους, εάν έχουν τον ιό με ήπια συμπτώματα.

Αυτά αυξήθηκαν όταν ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Oliver Veran είπε ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λοίμωξη και συμβούλεψε τους ασθενείς να πάρουν παρακεταμόλη αντ 'αυτού.

Μια ανασκόπηση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Φάρμακα κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι, όπως και η παρακεταμόλη, ήταν ασφαλές να ληφθούν για συμπτώματα του κορωνοϊού. Και οι δύο ουσίες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του ασθενή και να βοηθήσουν με τα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Για τα ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού, το NHS συμβουλεύει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν πρώτα την παρακεταμόλη, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από την ιβουπροφαίνη και είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν πρέπει να λαμβάνετε ιβουπροφαίνη εάν έχετε έλκος στομάχου, για παράδειγμα.