Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι προκλήσεις στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης

Τα μέτρα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των πολιτών από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

*Του Απόστολου Γεωργάκη

Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια δεκαετία, μια κρίση πλήττει τη χώρα μας. Μετά την οικονομική κρίση, σήμερα αντιμετωπίζουμε την υγειονομική. Η ατυχία μας έγκειται στο γεγονός πως τη στιγμή που αναμέναμε την ανάκαμψη της οικονομίας, προέκυψε η πανδημία με παγκόσμιες διαστάσεις και απροσδιόριστες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτήν τη δίνη καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο καθώς είναι βασικός συντελεστής υλοποίησης των μέτρων της Πολιτείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Θεσσαλονίκης έγκαιρα προχώρησε, τόσο σε μέτρα όσο και σε πρωτοβουλίες με μοναδικό στόχο την ασφάλεια και υγιεινή των πολιτών. Προχωρήσαμε άμεσα σε ένα νέο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης με στόχο οι υπηρεσίες του Δήμου μας να παράγουν έργο ακόμα και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες.

Στην μάχη αυτή η Καθαριότητα με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Νίκο Ζεϊμπέκη, με τους εργαζόμενους να κρατούν νύχτα μέρα την πόλη μας καθαρή και όρθιο το σύστημα Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων. Ειδική μνεία οφείλουμε στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποίησαν την δυνατότητα, που τους δόθηκε από τον Νόμο για άδειες ειδικού σκοπού, θέτοντας σε προτεραιότητα το καθήκον.

Βέβαια, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους ώστε η εργασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα και πάντα με τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας τους.

Ο τομέας Καθαριότητας εκτός από την καθημερινή μάχη της αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, επιφορτίστηκε με μια σειρά δράσεων κρίσιμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δοκιμάστηκε η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, στις δράσεις αυτές υψηλών απαιτήσεων με θετικό πρόσημο όπως:

• Απολύμανση σε δημοτικά κτήρια, χώρους εργασίας, Αστυνομικά κτήρια –Πυροσβεστική-Δικαστήρια-Δημόσιες υπηρεσίες όπου το αιτήθηκαν.
• Συστηματικές δράσεις καθαρισμού και απολύμανσης με ειδικά απολυμαντικά υγρά, των σχολικών συγκροτημάτων, περιμετρικά όλων των νοσοκομείων, πλατειών, πεζόδρομων και δρόμων σε όλο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και λαϊκών αγορών, παραλιακού μετώπου και χώρων συνάθροισης κοινού.
• Δημιουργήσαμε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά spot στα Δημοτικά μέσα , FM 100 και TV 100, με ειδικές πρακτικές συμβουλές για να διαχειριστούν με την μεγαλύτερη δυνατή σύνεση τα απορρίμματα και την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων τους, στην περίοδο της κρίσης.
• Ενημερώσαμε τα καταστήματα της πόλης πόρτα-πόρτα για τους τρόπους προφύλαξης, με σαφείς οδηγίες

• Εκπονήσαμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις όπως:

1. Συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους
2. Ασθένεια μεγάλου αριθμού εργαζομένων ή αδυναμία να προσέλθουν στην δουλειά
3. Ανάγκη παροχής βοήθειας σε άλλους δήμους ή υπηρεσίες
4. Καραντίνα και κρούσματα σε ολόκληρες γειτονιές ή οικοδομικά τετράγωνα.
5. Ανάγκη έκτακτων απολυμάνσεων.

• Συνδράμουμε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και στη μεταφορά τροφίμων από τις προσφορές των ιδιωτικών επιχειρήσεων, για την παρασκευή συσσιτίων.
• Έχουμε επιστρατεύσει κάθε μέσο και δομή που διαθέτουμε, προκειμένου να προσφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε αυτή την προσπάθεια.

Η κατευθυντήρια γραμμή από τον Δήμαρχο ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος γεγονός που οδήγησε στην αξιοποίηση του χρονικού περιθωρίου για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας – τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας. Η εκτίμηση είναι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης της υπηρεσίας Καθαριότητας άμεσα καθώς ακολουθεί μπαράζ διαγωνισμών για προμήθειες που θα αναδιατάξουν και θα εκσυγχρονίσουν δομές και υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις προμήθειες που οι διαδικασίες βρίσκονται στην ολοκλήρωση τους:

1. Παραλάβαμε 2 πλυστικά μηχανήματα και τα χρησιμοποιούμε στην μάχη για την απολύμανση της πόλης.
2. Παραλάβαμε και είναι σε λειτουργία διαγνωστικό οχημάτων για το συνεργείο μας.
3. Εγκρίθηκε η προέγκριση δημοπράτησης για την προμήθεια 50 ηλεκτροκίνητων οχημάτων με σταθμό φόρτισης
4. Έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός προμήθειας φορτηγών και απορριμματοφόρων - είναι στον προσυμβατικό έλεγχο.
5. Στην φάση της προκήρυξης η προμήθεια υπόγειων κάδων
6. Προμήθεια Μηχανημάτων έργου και επιβατικών οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών του δήμου Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
7. Δίκυκλα και φορτηγό με αρπάγη .Αναμένουμε τις παραδόσεις
8. Προμήθεια σαρώθρων υδροφόρων και λοιπών μηχανημάτων καθαριότητας. Βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.
9. Προμήθεια κάδων οργανικών απορριμμάτων και ανακύκλωσης . Κατάθεση δικαιολογητικών.
10. Χρηματοδοτική προμήθεια οχημάτων μέσω Leasing.

Πλήθος κωδικών του προϋπολογισμού βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Γνωρίζοντας τη βαρύτητα και τη στρατηγική προγραμματική δέσμευση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για μία πόλη καθαρή, κινητοποιούμε όλους τους πόρους – ανθρώπινους και χρηματικούς- με στόχο όχι απλά να απαντήσουμε στις ανάγκες του παρόντος αλλά να σχεδιάσουμε αξιόπιστα το μέλλον.

*Ο Απόστολος Γεωργάκης είναι σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα