Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την οικονομική ενίσχυση των δήμων

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω καραντίνας.

Oικονομική ενίσχυση των δήμων, για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και την επόμενη μέρα της πανδημίας, ζητά από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή που είχε η αυτοδιοίκηση όλες τις προηγούμενες βδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σ΄ότι αφορά την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, τη λήψη προληπτικών μέτρων κ.α. Τόνισε, όμως, ότι για να μπορέσουν οι δήμοι να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και την «επόμενη» μέρα, «χρειάζονται επιπλέον οικονομική στήριξη, για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών των Δήμων λόγω των μέτρων», όπως είπε.

Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι έχει συνομιλίες με το Υπουργείο Εσωτερικών και προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Ειδική μέριμνα ζητά η ΚΕΔΕ για δήμους που βρίσκονται σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν και στο μέλλον από την πανδημία.

Στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας και για όσο διάστημα διήρκεσαν τα μέτρα, η επαναλειτουργία των σχολείων και οι κανόνες υγιεινής, απολύμανσης και καθαριότητας, που πρέπει να τηρούνται, η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α.

Επίσης η ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις θετικές αλλαγές που αφορούν τους ΟΤΑ Α' βαθμού, οι οποίες περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής νομοθεσίας» αλλά δηλώνει «κάθετα αντίθετη, με την εμπλοκή των Περιφερειών στον τομέα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει δείγματα θετικού έργου». Ακόμη η ΚΕΔΕ προτείνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους που δεν διαθέτουν και την ενίσχυσή της.